fbpx

Újabb rekord a mezőgazdaságban: csúcs az első negyedév!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 14.

Mintha buborék védené ezt a szegmenst az általános gazdasági válságtól.

Majdnem a felével erősebb idén a piac

2023 első negyedévében is folytatódott az utóbbi évek – különösen a döbbenetes eredményt produkáló tavalyi esztendő – trendje a mezőgazdasági gép- és alkatrész-értékesítésében. Az idei év első negyedévében ismét minden eddiginél jobb eredmény született. Az egyéni és társas gazdaságok majdnem 91 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a január–márciusi időszakban. Ez 45 százalékkal(!) haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. Ha ez így megy tovább, idén is leesik az állunk év végén a mezőgéppiac statisztikáin.
A gazdálkodók mindemellett 19,4 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami durván a tavalyinak felel meg. A termelők, az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz az európai uniós és más pályázatok mellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel élhetnek.

Árnyalt a kép, de a lízingpiaci is bizonyít

Árnyalja a képet, hogy – mint az Agrárközgazdasági Kutatóintézet utal rá – az év elején átadott gépek közül sokat tavaly rendeltek meg.

Az is tény, hogy a magasabb értékesítési forintérték annak is következménye, hogy a mind magasabb színvonalú, magasabb specifikációjú és teljesítményű gépek átlagára gyorsan nő, illetve a forint gyengül. Ugyanakkor a szektor erejét mégis jelzi, hogy a lízingpiac is izmosodik. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint 2023 első negyedévében a mezőgazdasági gépek piaca 11 százalékkal növekedett, ami a kihelyezések értékében és a szerződések számában is tükröződött. A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 49 százalékkal, a volumen pedig 3,4 százalékkal nőtt 2023 első három hónapjában. A lízingpiac alakulásában az állami támogatások fontos szerepet játszanak 2023-ban is.

(forrás: AKI)