fbpx

Mezőgép: a gazdák tavaly brutális árakon is bevásároltak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 28.

Hatalmas arányú növekedést produkált tavaly a mezőgazdasági géppiac. A gazdák vásárlókedvét sem az aszály, sem az infláció nem törte le – sem a rettenetes áremelkedések. Pedig a növényvédelem gépei például 2-4-szeresükre, a szilárdműtrágya-szórók majdnem 3-szorosukra, a kombájnok és szemenkénti vetőgépek 2-szeresükre drágultak.

Mi mozgatta a rekord nagyságú forgalmat?

A hazai gazdaságok tavaly 385 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022-ben, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A kihívásokkal teli 2022-t vizsgálva tehát nemcsak a növekedés ténye, hanem a mértéke is elképesztő. Igaz, a gépberuházásokat a támogatások is segítették. Nagy szerepe van a precíziós átállást elősegítő pályázatnak, jelentősen nőtt is a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei (traktorok, kombájnok, permetezők, terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök) iránt. A Vidékfejlesztési Programban tavaly a precíziós gazdálkodást támogató felhívásra 212 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be a gazdálkodók (AM). A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett beruházási jellegű pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépbeszerzésre.

Ugyancsak tavaly alkatrészekre 80 milliárd forintot fordítottak a gazdák, ami 12 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

Továbbra is a traktor a legnépszerűbb tétel, de sokkal több öntöző és permetező is elkelt

A vásárlásokat elsősorban a technológiai modernizáció szempontja mozgatja, vagyis a hazai géppark egyre korszerűsödik, mind több helyen alkalmazzák a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket. Ezt a versenyképesség és az élelmiszerbiztonság követelményei és az időjárás-változás egyaránt kikényszerítik. Folyamatos tehát a precíziós gazdálkodást, az öntözésfejlesztést szolgáló és fejlett technológiák terjedése.

Lélegzetelállító árakon is ment az eladás

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense továbbra is a traktor: tavaly (2021-hez képest) 809-cel több, 4192 új kerekes erőgép frissítette a gépparkot 136 milliárd forint értékben. A legnagyobb részarányt a 101–140 LE-s, valamint az 50–100 LE-s kategória képviselte 26, illetve 24 százalékkal. Nem változott jelentősen az önjáró rakodók, a törzscsuklós homlokrakodók eladása, jelentősen nőtt viszont a csúszókormányos kisrakodóké, amiből 71 százalékkal nőtt az értékesítés.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Ugyancsak jelentősen, majdnem 60 százalékkal nőtt a gabonakombájn-forgalom, pedig majdnem kétszer annyit kellett fizetni értük, mint 2021-ben. Hasonló a helyzet a tápanyag-kijuttató gépekkel. A szilárdműtrágya-szórókból nem vettek sokkal többet, azt viszont hajmeresztő, majdnem 3-szoros áron. A legelképesztőbb mégis az önjáró permetezők piaca: majdnem 3-szor annyi gépet vettek a gazdák tavaly, mint 2021-ben, és 423 százalékos, azaz bő négyszeres árat is kifizettek értük.

A legnagyobb darabszámban talajművelő gépeket adtak el, majdnem 6000 darabot, igaz, összességében ez kicsit kevesebb volt az előző évinél. A vetőgépek közül a legtöbbet a kétszeres áron is jól mozgó szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (741 darab), ami 43 százalékkal haladta meg a 2021. évit.

Érthető módon az öntözőgépek eladása számottevően meghaladta a 2021-es szintet. Tavaly 12,9 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban ez el sem érte a 10 milliárdot.

(forrás: AKI)