fbpx

Technológia és fenntarthatóság az agráriumban

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 10.

A hazai agráriumot a 21. századi technológiai és fenntarthatósági kihívásokhoz kell igazítani, és ebben elkötelezett a magyar kormány – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CLIMMAR kongresszuson, Budapesten.

Feldman Zsolt, CLIMMAR kongresszus
Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezte a CLIMMAR kongresszust, Feldman Zsolt felszólalt az eseményen (fotó: Pelsőczy Csaba)

A MEGFOSZ és a kormány között szoros szakmai partnerség működik

Feldman Zsolt az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetségének eseményén kiemelte, hogy az európai és a hazai agrárium akkor tud erősebbé válni, ha a kormányzat, a gazdálkodók és a mezőgazdaság ipari-szolgáltatási háttere képes közösen gondolkodni és együttműködni.

A MEGFOSZ hazánkban az edukáció kérdéskörében is példamutató tevékenységet folytat, hiszen a fiatalok számára a „Legyél Te is agrárgépész!” programon keresztül népszerűsíti az agrárgépész szakmát és növeli a nem egyszerű munkaerő-piaci körülmények között a hivatás presztízsét.

Hangsúly a technológiai megújulásra és a digitalizációra

Az agrárium eredményességéhez szakmai oldalról nagy szükség van a mezőgazdasághoz kapcsolódó gépi szolgáltatások, illetve gépforgalmazás magas színvonalára is. Az Agrárminisztérium a 2023-ban induló új agrártámogatási ciklusban is erős hangsúlyt fektet a technológiai megújulásra és a digitalizációra – folytatva a 2021-ben indult nagyszabású mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási programot, amelynek köszönhetőn az elmúlt években a hazai mezőgazdasági géppiac folyamatos és dinamikus fejlődésen ment keresztül.

Az európai és a hazai agráriumot érintő minden nehézség ellenére 2021-ben 800 millió euró értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a magyarországi gazdálkodók. Ez a trend idén sem csökkent, hiszen 2022 első felében 400 millió eurót meghaladó értékesítés volt tapasztalható.

Az alapkövetelmények

A precíziós gazdálkodás átállásának ösztönzése érdekében elindított program környezeti és gazdasági szempontból is komoly mérföldkő a hazai agrárium életében. A versenyképesség fenntartása, az élelmezés biztonsága és a környezeti fenntarthatóság érdekében a digitalizáció, a megfelelő gépesítés, a legkorszerűbb erő- és munkagépek, illetve a precíziós gazdálkodásra alkalmas eszközök használata alapkövetelménynek tekinthetők.

A minisztérium szerint fontos az európai élelmiszer-ellátási biztonságot és élelmiszer-szuverenitás kérdésköre. A cél az, hogy az európai gazdaságot sújtó energiaválság és az elmúlt időszakban megszakadt ellátási, értékesítési láncok, valamint az ebből fakadó bizonytalanság mihamarabb eloszoljon a mezőgazdasági termelők számára is.

Forrás: AM Sajtóiroda