fbpx

Duo System® technológiával a rezisztens fenyércirok ellen

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 10. -Hirdetés

A gyomnövények herbicidekkel szembeni ellenálló képessége többféle formában jelenhet meg. A legegyszerűbb az a helyzet, amikor egy gyomnövény életformájából adódóan eleve nem érzékeny bizonyos gyomirtószer-hatóanyagokra. Ilyen például a kétszikű gyomnövények ellenálló képessége a graminicidekkel szemben.

Más a helyzet a tolerancia esetében, amikor is egy egyébként széles hatásspektrumú hatóanyag (vagy hatóanyagcsoport) néhány gyomfajjal szemben eleve nem mutat hatékonyságot. Ezt tapasztalhatjuk a HPPD-gátlók szulákkeserűfű elleni hatástalansága esetében. Megint más a rezisztencia, amikor is egy korábban érzékeny gyomnövény válik ellenállóvá egy adott hatóanyaggal vagy azonos hatásmechanizmusú hatóanyagcsoportokkal szemben. Vagyis, míg a tolerancia egy eleve meglévő jellegzetessége egy gyomnövénynek, addig a rezisztencia egy szerzett tulajdonság. Ez utóbbit figyelhetjük meg a fenyércirok szulfonil-karbamidokkal szemben kialakult ellenálló képessége során, amely kétféle lehet. Egyrészt a hatáshelyben, egyik pillanatról a másikra bekövetkezett változás okozhatja a hatékonyság elmaradását, amikor is megváltozik az az enzim, amelyet a hatóanyagnak blokkolnia kellene, és így nem jön létre a gyomirtó hatás. Ebben az esetben nem alakulnak ki a hatóanyagra jellemző tünetek sem. A másik eset, amikor fokozatosan alakul ki hatáscsökkenés, például gátolt hatóanyag-felszívódás, növényen belüli hatóanyag-szállítódás vagy fokozott anyagcsere mellett történő hatóanyag-lebontás során. Ez esetben a kezelést követően megjelennek ugyan a gyomnövényen a hatóanyagra jellemző tünetek, majd a gyomnövény visszazöldül, és tovább folytatja életciklusát.

Az ilyen populációkkal fertőzött kukoricatáblák hatékony gyomirtására egyedi megoldás szükséges. Ez a technológia a Duo System® gyomirtási rendszer, ahol a cikloxidim hatóanyagú Focus® Ultra és a hatóanyaggal szemben ellenálló speciális Duo hibridek együttesen garantálják a biztos hatást. Az első kezelés ideje akkor van, amikor a fenyércirok rizómás hajtásai 15–20 cm-es fejlettségben vannak, a javasolt dózis pedig Focus® Ultra 2 l/ha + Dash® HC 1 l/ha. A kétszikű gyomok elleni védelmet a Callam® 0,4 kg/ha-os dózisa fogja biztosítani. A második kezelést az újrahajtott fenyércirok 15–20 cm-es fejlettségénél ismételjük meg, az első kezeléskor alkalmazott dózisokkal. A Duo System® technológiába a talajon keresztül ható gyomirtó szerek is jól beilleszthetők (pl. Spectrum®, Wing-P®, Akris®). Ennek a technológiának az előnye, hogy kellő bemosó csapadék esetén a magról kelő egyszikűeket, beleértve a fenyércirok magról kelő példányait is, már azelőtt kiiktatjuk, mielőtt azok kikeltek volna. A fenyércirok rizómás alakjait azok kihajtása után szintén a Focus® Ultra + Dash® HC kombinációval tudjuk majd elpusztítani, viszont a dózis ekkor 3 l/ha kell, hogy legyen (1. kép).

1. kép. Szulfonil-karbamidra rezisztens fenyércirokkal fertőzött kukoricatábla Duo System® technológia alkalmazásakor (Sárkeresztúr, 2022. június 17.)

A szulfonil-karbamidokkal szemben ellenálló fenyércirok elleni védekezés mindenképpen egy összetett feladat, ahol a vegyszeres védelem mellett nagy jelentősége van az agrotechnika egyéb elemeinek is (sorközművelés, mélyszántás, tarlóápolás, talajművelő eszközök, betakarítógépek tisztítása stb.). A megfelelő hatékonyság és a technológia hosszú távú biztonsága érdekében nagyon fontos a technológiai ajánlás szigorú betartása.

Molnár Szabolcs
fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.

Basf Partner