fbpx

Ott előrelépés, nálunk fenyegetés a ketrecmentes tyúkfarm

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 14.

A tyúktartó gazdaságoknak gyorsítaniuk kell a ketrecmentes termelésre való átállást, hogy megfeleljenek a 2025-ös kötelezettségvállalásnak – sürgeti egy állatjóléti szervezet. Csakhogy a kérdés korántsem ilyen egyszerű – állítja a hazai ágazat.

 

tyúk

 

Sokat követel

A Compassion in World Farming (CIWF) nevű szervezet szerint a tavalyi évben 210 nyomon követett vállalat közül 134 tett előrelépéseket a ketrecmentes tartásos kötelezettségvállalás teljesítése felé.  (A 210 cég közül 80 működik globálisan, 57 csak Észak-Amerikában és 73 csak Európában). A szervezet felidézi, mely nagy globális vállalatok mennek ebbe az irányba. A General Mills például 40-55 százalékra emeli globális ketrecmentes beszerzéseit, a McDonald’s (Európában) és a Subway 100 százalékban ketrecmentes héjas tojást használ fel. A brit Morrisons teljesítette a héjas tojás ketrec nélküli termelését érintő kötelezettségvállalását a 2022-es határideje előtt. A Tesco pedig 2025-re tett vállalást a ketrecmentes tojástermékek/összetevők iránt. Ugyanakkor sokan figyelmeztetnek: a ketrecmentes technológián alapuló szállítói lánc kiépítése időt és együttműködést követel a termelők és a vásárlók között.

 

tyúk

 

Kielégítő

A hazai szakmai körök szerint viszont a kép ennél sokkal árnyaltabb mind ökológiai, mind kereskedelmi szempontból. – A környezetvédelmi érvek nem helytállóak. Bizonyítottan az EU-konform termelési eljárás igényli a legkevesebb erőforrást, ennek legkisebb az ökológiai lábnyoma, károsgáz-kibocsátása – mutat rá dr. Molnár Györgyi. A tojásszövetség titkára szerint a hazai vásárlók nagy többségének ízlését, pénztárcáját ez a típusú tojás elégíti ki. Nem véletlen, hogy a legnagyobb hazai áruházláncok is legalább 2025-ig vállalták a ketreces tojások forgalmazását. Bár több nyugat-európai országban átállnak az EU-s (vagy „javított”) ketreces tartás mellett szabad- vagy madárházas tartásos technológiára. Ez az ebben érdekelt gazdasági körök (technológiagyártók és -forgalmazók, gazdaságok, környezetvédők) számára érdek és üzlet is. Világos hát, hogy ennek konkurenciái a jellemzően dél- és kelet-európai ketreces gazdaságok.