Gazdatüntetés a rovar-törvény ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 14.

Miközben Németországban a 90-es évek óta kipusztult a rovarpopulációk 70 százaléka, a gazdák most apokaliptikus hangvételű táblákkal vonultak az utcára. Attól félnek, a rovarvédelem az élelmiszertermelés rovására megy.

 

rovar

 

Eltűnő terület, eltűnő rovarok

Akár 7 százalékkal(!) is csökkenhet a rendelkezésre álló mezőgazdasági földterület, ha a kormány bevezeti a rovarállomány drámai csökkenésének megállítására tett törvényjavaslatát Németországban – figyelmeztet a Német Gazdaszövetség (DBV) az Angela Merkel kancellárnak írt levelében. A rovarvédelemről szóló törvény célja elsősorban a növényvédő szerek használatának korlátozása, a vitatott glifozátos gyomirtó szerek fokozatos kivonása 2023 végéig. Ezenkívül tiltanák a gyomirtók és rovarölők használatát a nemzeti parkokban, és cél az éjszakai fényszennyezés csökkentése is. A jogszabály a főbb víztestek közelében is korlátozza a peszticidek használatát.

A szövetségi törvény elleni tiltakozásul 10-én mezőgazdasági termelők százai hajtottak traktorral Berlin központjába többek közt „Nincs gazda, nincs élelem, nincs jövő” feliratú táblákkal. A Local által megkérdezett egyik fiatal gazda azt mondja, nincs a rovarvédelem ellen, de azt a modern mezőgazdasági gyakorlatokhoz kell igazítani.

 

rovar

 

Szakadékok

Az elmúlt években Németországban egyre mélyült a szakadék a gazdálkodók és a környezetvédelmi aktivisták között, mivel erősödnek az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak. A biológusok régóta figyelmeztetnek arra, hogy rovarpopulációk eltűnése a természetes táplálékláncok és a növényi beporzás megzavarásával nemcsak az ökológiai rendszert károsítják, hanem kárt okoznak a mezőgazdaságnak is. A rovarok eltűnése az intenzíven gazdálkodó Németországban különösen aggasztó mértékű: az elmúlt 25 évben a repülő rovarok száma háromnegyedével csökkent még a németországi természetvédelmi területeken is.

 

rovar

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán