fbpx

Kiemelkedő termőképességű Pioneer® kukoricahibridek

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 10. -Hirdetés

A 2022-es gazdálkodói év tele volt és van kihívásokkal. Olyan körülményekkel kellett a hazai termelőknek szembesülniük, amelyekkel korábban még nem találkoztak. Az extrém időjárás mellett a mezőgazdasági termelési költségek emelkedése fejtett ki jelentős hatást a gazdálkodók jövedelmére és döntéseire. A hatékonyság növelése ilyen helyzetben még fontosabbá válik. Ez alapján a korábbi érésidőhöz tartozó kukoricahibridek vetőmagjainak választása arany középút lehet a magas termésszint és alacsony nedvességtartalom között.

A Corteva Agriscience™ törekszik arra, hogy a gazdálkodók kezébe az érdekükben fejlesztett vetőmagokat nyújtson, amelyek használatával sikeressé tehető a növénytermesztés. Mindezeket szem előtt tartva ebben az éréscsoportban három új kukoricahibrid vetőmagja válik elérhetővé a hazai termelők részére.

Tenyészidő szerint haladva első a sorban a P9398 hibrid, FAO száma 370. Hazánkban regisztrált kukorica, 2021-ben a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 105,4%-os termést adott a közismert és magas termésszintű sztenderd hibrid átlagához képest. Kiválóan tolerálja a száraz viszonyokat, ez jól látszott az elmúlt évben fejlesztői kísérleteinkben, ahol dinamikus vízleadása is megmutatkozott. Különösen jól tűri a stresszes körülményeket, ezáltal magasabb tőszámon is terméstöbbletet ad, segítve a profit maximalizálását. Magyarország teljes területére javaslom, minden gazdálkodónak, hiszen a P9398 Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid, ezáltal kiválóan alkalmazkodik száraz viszonyainkhoz!

A tenyészidőben felfelé haladva következik az erőteljes megjelenésű P9944 újdonságként, legújabb generációs kukoricahibridjeink egyik képviselője. Kiugró termésszintjéhez társuló viszonylag alacsony betakarításkori nedvességtartalom miatt emelkedett ki fejlesztői sorainkban. Kiválóan viseli a száraz és stresszes körülményeket, vízleadási dinamikája gyors. Tenyészideje miatt a hazai termelők többségének vetésszerkezetébe könnyen beilleszthető.

Két éréscsoport határán helyezkedik el a P9960, 410-es FAO számmal. Kiugró termését megmutatta 2020-ban a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, 104,5%-os termést adott a sztenderd hibridek átlagához képest. Ezt követően 2021-ben kiemelkedően szerepelt üzemi kísérleteinkben, igazolva ezzel kiváló alkalmazkodóképességét környezeti viszonyainkhoz. Új generációs hibridünk lévén robusztus, hengeres csövein ülő szemei mély kupanyommal rendelkeznek, nagyobb fajlagos felülete lévén, felgyorsítja a magok vízleadását, csökkentve ezzel a betakarítást követően felmerülő esetleges költségeket. Fontos megemlíteni, hogy nagyon jó a csőegészsége! Átlagosnál magasabb hibrid, ehhez kellően erős szárral rendelkezik, szártörés vagy megdőlés nem jellemzi.

Bátran javaslom a hazai termelők részére mindegyik felsorolt hibridet, hiszen három kiváló adaptációs képességű kukorica kerül bevezetésre a 2023-as évben! Keressék kereskedőjüket és területileg illetékes kollégáinkat a vetőmagok kapcsán!

SÓLYOM JÁNOS
vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience

corteva