fbpx

Egy napig minden a repce körül forgott

Írta: Csomor Zsolt - 2023 június 12.

A UPL Hungary Kft. és a RAPOOL Hungária Kft. Balatonlelle-Rádpusztán tartott közös regionális szakmai rendezvényt. A gazdálkodók az előadásokon a hasznos információk mellett némi bátorítást is kaptak arra, hogy igenis, érdemes repcét termeszteni.

Több száz évnyi tapasztalat a repcetermesztésben

Az őszi káposztarepce vetésterülete hazánkban az elmúlt években folyamatosan csökken, ezért is fontosak az olyan szakmai találkozók, mint a UPL Hungary Kft. és RAPOOL Hungária Kft. közös rendezvénye, amelyen hangsúlyozták a repce jelentőségét.

terem RAPOOL-előadás

Összetett tulajdonosi hátterének köszönhetően a RAPOOL összesen több száz évnyi tapasztalattal rendelkezik a repcetermesztésben – hangsúlyozta előadásában Marsai Viktor. A RAPOOL Hungária Kft. termékfejlesztője az utóvetemény-hatásra is felhívta a figyelmet. Amennyiben a napraforgó vagy kukorica helyett az őszi káposztarepce utóveteménye kalászos, akkor 10-20%-kal nagyobb terméshozamra számíthatunk. Gyökérrendszerének köszönhetően ugyanis a repce egyrészt kisebb gépigényű, másrészt a tápanyagot is kiválóan veszi fel. Továbbá a repcét követő mulcsvetéskor igen alacsony DON-toxin-szinteket mértek a vizsgálatok során.

Marsai Viktor, a RAPOOL Hungária Kft. fejlesztőmérnöke
Marsai Viktor, a RAPOOL Hungária Kft. termékfejlesztője

Marsai Viktor a RAPOOL portfólióját is bemutatta, valamint részletesen ismertette a két legújabb hibridet, a MANHATTAN-t és a MATRIX CL-t. A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, miközben magas termésszintet ér el. Őszi fejlődése visszafogott, így korai vetésre is kifejezetten alkalmas. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késő tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. A MANHATTAN jó termésstabilitással rendelkezik. A MATRIX CL pedig a RAPOOL legújabb középérésű, herbicidtoleráns hibridje, amelyet kiváló alkalmazkodóképesség és széles körű alkalmazhatóság jellemez. Őszi fejlődése és tavaszi szárba indulása is közepes intenzitású. Jól viseli a kedvezőtlenebb feltételeket, magas hozamra és stabil termésre képes még száraz körülmények között is. Olajtartalma kiemelkedő a Clearfield-szegmensben. A RAPOOL-hibrideket általánosságban magas olajtartalom és jó rezisztenciacsomag (pl. kipergés-ellenállóság, fómarezisztencia, tarlórépa sárgaságvírusa ellenállóság) jellemzi.

Marsai Viktor felhívta a figyelmet a nitrogénhatékonyság jelentőségére, ami kiemelten fontos a napjainkban tapasztalható magas inputanyagárak miatt. A RAPOOL egy nitrogénhatékonyságról szóló kiadványt is közzétett, hogy segítse a gazdálkodók munkáját.

A UPL Hungary Kft. biostimulátorai

A biostimulátorok szerepe mindinkább felértékelődik, ugyanis hozzájárulnak a növény genetikai potenciáljának megtartásához, a termésmennyiség és -minőség javulásához, és a stresszoldáshoz – ugyanis alkalmasak arra, hogy befolyásolják a növény enzim- és hormonháztartását. A biostimulátorok viszont nem tápanyagok, hiszen nem tartalmaznak mikro-, makro- és mezoelemeket – hangsúlyozta Horváthné Tóth Ildikó, a UPL Hungary Kft. területi képviselője. Aktív biológiai hatóanyagot tartalmaznak, amelyekkel a növények hormonháztartását befolyásolják anélkül, hogy azt kémiailag megváltoztatnák.

Horváthné Tóth Ildikó, a UPL Hungary Kft. területi képviselője
Horváthné Tóth Ildikó, a UPL Hungary Kft. területi képviselője

A UPL Hungary Kft. három olyan biostimulátort kínál, amelyek alapja a DA 142-es algakrém.

Ezek a MULTOLEO, FORTHIAL és a TONIVIT. A MULTOLEO-val cukorrépa-, szója-, napraforgó- és repcekultúrákban pont is szerezhető az Agro-Ökológiai Programban (AÖP). Ehhez kétszer kell alkalmazni – kora tavasszal és a virágzás kezdetekor.

A TONIVIT fejlettebb gyökérrendszert eredményez, hatására javul a növény vízháztartása és a szervetlen tápanyagok talajból való felvétele. Kezelésével a növény kondíciója és a környezeti hatások által kiváltott stressztoleranciája javul. Alkalmazása minden szántóföldi kultúrában javasolt, AÖP-pontszerzéshez egyszer kell alkalmazni.

A FORTHIAL algakészítmény gabonában, búzában engedélyezett, a zászlóslevél kiterülése idején alkalmazva. Elősegíti a fotoszintetikus aktivitás növekedését, és javítja a tápanyagfelvételt.

A UPL kínálatában egy szintetikusan előállított biostimulátor, az ATONIK is megtalálható, amely kiváló megoldás a búza szárszilárdításához. Kora tavaszi kijuttatással genetikailag befolyásolja az oldalelágazások számát, több magot eredményezve. Virágzás kezdetén megakadályozza a korai virághullást, továbbá segíti a terméskötődést.

Horváth Ildikó hangsúlyozta, hogy a gazdálkodók ezekhez a biostimulátorokhoz lombtrágyát is használjanak, ugyanis akkor válnak kondicionálószerré. A UPL ehhez a Borotek lombtrágyacsaládot ajánlja.

Érésgyorsítás, deszikkálás repcekultúrában

A repcebetakarításhoz közeledve, a nagy hajrához kívánt segítséget nyújtani előadásával Hollósy Örs, a UPL Hungary Kft. területi képviselője. Amennyiben a terület gyomos maradt volna, a KAPAZIN-t ajánlotta a szakember a probléma megoldására, ami deszikkálóként is használható, az aratás előtt bő két héttel kijuttatva.

Hollósy Örs, a UPL Hungary Kft. területi képviselője
Hollósy Örs, a UPL Hungary Kft. területi képviselője

Amennyiben az aratást egy héten belül szeretnénk elvégezni, abban az esetben a SOLARIS az ideális választás. Az ELASTIQ ULTRA pedig egy ragasztóanyag, ami megakadályozza a korábban beérő becőkből, hüvelyekből a szemek kipergését, és jelentősen csökkenti a fizikai, mechanikai sérülések veszélyét. Az ELASTIQ ULTRA az aratás előtt három héttel már kijuttatható, és keverhető a KAPAZIN-nal és a SOLARIS-sal.

Csávázzunk okosan!

Napjainkban mind több csávázási hibával találkozhatunk, aminek eredménye a gyenge kelési eredmény.

Vados Csaba, a UPL Hungary Kft.
Vados Csaba, a UPL Hungary Kft.

Sajnos a kalászosvetőmag-felújítási arány nálunk az ókor óta nem sokat változott. A „házi” tisztítás során pelyva, por, gyommagok, félszemek és beteg magok is maradnak a vetőmagnak szánt tételekben. A sok fuzáriumfertőzött mag mellett a rossz minőségű csávázás következtében különféle betegségek (pl. barna foltosság, szártörő, torsgomba) is megjelenhetnek a kultúrákban. Márpedig ezek a megfelelő korszerű eszközökkel és pontos csávázással kiküszöbölhetők – hangsúlyozta Vados Csaba, a UPL Hungary Kft. csávázószer termékfelelőse. A vetőmagüzemek rendelkeznek megfelelő vetőmag-feldolgozási technológiai sorral, így a fémzárolt, precízen csávázott vetőmag garancia a minőségre, amit érdemes megfizetni.

Csávázószerink, a RANCONA 15 ME és a RANCONA i-MIX széles betegségspektruma és a kivételes formuláció lehetővé teszi, hogy a precízen végzett otthoni csávázás is sikeres lehessen.  Súlyos gond a talajlakó rovarlárvák, a drótféreg és csócsároló egyre növekvő kártétele. A Signal 300 ES rovarölőszeres csávázószerünk őszi alkalmazása mindkét problémára jó megoldást kínál.

Készítményeink kiválóságát az évről évre növekvő felhasználói igények bizonyítják a legjobban: a tavalyi évben a legnagyobb vetésterületen az UPL csávázószereit használták.