fbpx

A napraforgót is elérték a gombás betegségek

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 12.

A csapadékos időjárás és száraz meleg váltják egymást, ennek hatására kialakult fülledt, párás idő kedves a gombás fertőzéseknek. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szintén lesz eső, így továbbra is a levegő magas páratartalmával kell számolnunk. Ez a környezet ideális a korai gombás betegségek kifejlődésének a napraforgóban is.

Napraforgó
Az időjárás kedvez a napraforgónak, de a gombás betegségeknek is (fotó: Horizont Média)

A párás meleg a napraforgó növekedésének is kedvez

Ha kevéssel is, de a napi átlaghőmérséklet az elmúlt 10 napban ismét meghaladta a sokéves átlagot. Napközben jelentős a felmelegedés, és várható, hogy a következő napokban a napi középhőmérséklet is 21-24 oC körül fog alakulni. Ez a párás, meleg idő kifejezetten kedvez a legtöbb gombás betegség kifejlődésének.

A napraforgó az elmúlt hét során gyors fejlődésnek indult, a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően szinte napok alatt fejlődtek ki új levélpárok; a szárközök megnyúltak, és megjelentek a bimbókezdemények a tenyészőcsúcs levelei között. Olyan ütemben fejlődik a növényzet, hogy a kultivátor nem sokáig tud bemenni az állományba, így nem halogatható a sorközművelés. Ugyanilyen jellegű lesz a probléma a permetezéssel: a gombák elleni védekezéssel is el kell indulni, ha valaki hagyományos szántóföldi kerettel végzi a kezelést, ugyanis pár nap, és már csak hidas géppel tud bemenni az állományba.

A jelenlegi időjárás, a környezeti feltételek kedveznek a gombás betegségek kifejlődésének:

  • a fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii);
  • a fehérpenészes szártőkorhadás (Sclerotinia sclerotiorum);
  • a szürkepenész (Botryotinia fuckeliana) szárfertőzés.

Hatékony védekezés

A korai szár- és levélfertőzések ellen a hatékony védekezést preventív jelleggel, a napraforgó 8-10 leveles állapotában kell elvégezni. Amikor a kultúrnövény kb. 50 cm magasságú (ebben a stádiumban jellemzően már a bimbókezdemény is kitapintható), indulhatnak a sorközművelő gépek.

Nem javasolt az első kezeléssel túl sokáig várni, hiszen még a bimbó kiemelkedéséig halasztott kezeléssel sem lehet a virágzáskori tányérvédelmet megspórolni, azonban elveszítjük a preventív időzítés adta biztonságot és hatékonyságot, hiszen itt kuratív hatásra nem számíthatunk.

A napraforgót fertőző gombás betegségek elleni okszerű védekezés:

  • Amennyiben a korai időszakban végzett kezeléshez a gombák elleni védelem mellett társítanánk a növekedésszabályozás növénymagasságra, növényalakra és növényélettanra gyakorolt pozitív hatást, akkor javasolt az új napraforgó növekedésszabályozó hatóanyagkombinációt (mepiquat-klorid+piraklostrobin+prohexadion-kalcium), amelyet mindig a vele együtt kapható ammónium szulfáttal együtt kell alkalmazni.
  • Amennyiben kizárólag a gombás betegségek ellen akarunk védekezni, akkor javasolt a boszkalid+dimoxistrobin tartalmú gombaölő szert, mely két nagy hatékonyságú és eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag kombinációja.

Forrás: NAK