fbpx

Nemzetközi együttműködések az agrárszakképzés területén

Írta: - 2016 március 07.

Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár képviselte a földművelésügyi tárcát az idei párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásáron, mely 2016. február 27 és március 6. között immár 53. alkalommal került megrendezésre.

Az évente megszervezett vásár a mezőgazdasági tevékenységet folytatók, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatok szereplőinek gyűjtőhelye. A francia Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztérium első számú partner a kiállítás megszervezésében és lebonyolításában. A neves rendezvényen képviseltette magát a francia agrárszakképzés is.

A delegáció tagjai több szakmai programon vettek részt, bemutatásra kerültek a magyar agrár- és élelmiszeripari szakmák, a képzési kínálat, a magyar Agrárszakképző Iskolák Hálózata; a francia felek ismertették a francia duális képzést, bemutatták a képzési és termelési struktúrát, egyeztették és értékelték a francia-magyar agrárszakképzési partnerkapcsolatokat. Tárgyalás folyt a francia felsőfokú képzésről, melyen áttekintették a lehetséges együttműködéseket az agráriumban tanulóknak. Megbeszélést tartottak a magyar Mobilitási EU-s programok megvalósításáról és a francia agrártárca szakiskoláival már futó Erasmus+ diák és szakoktató programok kibővítéséről.

A kiállítás keretében az Erasmus+ program bemutatásaként az Unió országai ismertették az agrárszakképzésüket és az ország jellegzetes termékeit. Egy uniós nemzetközi csapat tagjaként – állatbírálati versenyen vett részt Pataki János, a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 12. osztályos tanulója –, aki angolul prezentálta az állatok küllembírálatát, értékelését.

A programok a magyar duális képzés tekintetében hasznos tapasztalatokkal gazdagítják a kiállításon résztvevő magyar küldöttséget, további szakképzési és Uniós pályázatok kidolgozására ösztönzik a francia és magyar agrárszakképző intézményi hálózatot. A magyar részvétel a neves rendezvényen az Erasmus+ projektek értékelését és továbbvitelét, az agrárszakképzési projektekben résztvevő intézmények körének kibővítését, a hálózati együttműködés megerősítését eredményezi.

(FM Sajtóiroda)