fbpx

Túl a 200-on Kubotával

Írta: - 2016 szeptember 15.

Közel egy év telt el a 100. Kubota traktor átadása óta a Két-Kata Kft. életében és most ismét mérföldkőhöz értünk. Az idő úgy repül, hogy észre sem vesszük és 2016 szeptemberében átadásra került a 200. Kubota is. A 200. Kubota az eddigi legnagyobb darabszámban értékesített mezőgazdasági traktorszéria legkisebb, 116 lóerős tagja, egy M110GX. A traktor a Békés megyei Mezőberényben lelt gazdára, ahol 150 hektárnyi terület kiszolgáló traktora lesz, valamint közel 1500 hektárnyi földterület műveléséből is kiveszi majd részét. A gépet a Két-Kata Kft. ügyvezetői, Szabó István és Szabóné Kata adták át Dányban a traktor tulajdonos képviselőjének, majd Mezőberényben is sort kerítettünk egy átadásra, melyet egy rövid interjú követett.

Kubota M110GX traktor átadása

Eddigi szokásunkhoz hűen ismét köszöntjük a „második százas” Kubota traktor birtokosát, Cservenák Ildikót, akit a beszerzés körülményeiről, az erőgép jövőbeli feladatairól kérdeztünk és persze arról, hogy miért a japán márka mellett tette le a voksát.

A mezőberényi vállalkozás 150 hektáron gazdálkodik, a hagyományos mellett intenzív növénytermesztést is folytatnak a terület felén. Az említett mellett még 1500 hektár művelésében is nagy szerepe lesz a gépnek, így garantáltan ki lesz használva az új jövevény. „Úgy indultam a gépvásárlásnak, hogy egy könnyen kezelhető és lassú sebességre képes traktort kerestem.” kezdte a beszélgetést Ildikó. Egy olyan traktorra volt szükség 110-130 lóerő teljesítménykategóriában, amely alapfelszereltségként rendelkezik mászó fokozattal, ilyen paraméterekkel pedig nem sok gép rendelkezik a piacon. Nézzük, mik is voltak azok az előnyök, amelyek miatt a Kubota M110GX lett a kiválasztott:

Teljesítmény:

A munkához igényelt teljesítménytartomány 110-130 lóerő volt, így a Kubota M110GX a maga 116 lóerőjével az elvégzendő feladatok végrehajtásához elegendőnek bizonyul. Arról, hogy a gép valóban 116 lóerővel rendelkezik, előzetesen is megbizonyosodtak. A kiválasztást megalapozták a független nemzetközi gépvizsgáló szervezetek által végzett géptesztek jegyzőkönyvezett eredményei. Az online is elérhető tesztek közül Ildikó szerint a Nebraska vizsgálatai a leghitelesebbek: „a valós üzemanyag-fogyasztáson és TLT-n leadott teljesítménymérésen alapuló mérések valósághűbben tükrözik az üzemi körülményeket, mint a direkt motorfékezéses vizsgálatok”.

Mászó fokozat:

A Kubota M110GX traktor 540 1/perces ECO TLT-vel a kardánfordulat megtartása mellett is képes a gyári legalacsonyabb 0,4 km/órás menetsebességre, mely például az olajtök betakarításához szükséges. A gép alapfelszereltségként képes a mászó fokozatra, mely nagy előnyt jelent, valamint igény szerint ez a sebesség tovább is csökkenthető.

Moduláris felépítés:

A Kubotákra jellemző moduláris felépítés óriási előnye a traktornak, hangzott el. „Sok esetben találkoztunk már olyannal, amikor egy front hidraulika miatt szét kellett szedni a fél traktort”. A japán tervezőmérnökök alapos, precíz, átgondolt munkája ezen struktúrában is tükröződik. Nagy előnyt jelent, hogy ha mégis szükség lenne a 0,2 km/óra sebességre, rövid idő alatt, minimális költséggel beépíthető az erőgépbe a szupermászó fokozat.

Egyszerű kezelhetőség:

A sebesség mellett a második legfontosabb szempont a gép egyszerű kezelhetősége volt. Már a traktorral való első találkozásukkor nyilvánvalóvá vált, hogy nincs túlbonyolítva a Kubota M110GX. „Minél egyszerűbben, minél mechanikusabban működik, annál jobb” hangzott el a tulajdonostól. A traktorban minimális elektronika található, kevesebb hibalehetőséggel, magasabb üzembiztossággal, ami elengedhetetlen és mára a Kubota védjegyévé vált. A szántóföldi műveletek elvégzése során felváltva 5-6 kezelője is lesz a gépnek, így nagyon fontos, hogy könnyen hozzászokjanak a gép használatához, amivel Ildikó szerint nem lesz probléma.

Kubota M110GX traktor és tulajdonosa

Meghatározó volt, hogy a traktor 2016 szeptemberében már mindenképpen kezdeni tudjon tökbetakarításban. A tulajdonos szerint több helyen csak decemberre tudtak volna megfelelő erőgépet biztosítani, a Két-Kata Kft-nél pedig mindig vannak készleten mezőgazdasági traktorok, így első kézből meg is lehetett tekinteni a kívánt géptípust. „A Két-Kata Kft. igen korrekt, megbízható és körültekintő kereskedő hírében áll az országban, így vettem fel a kapcsolatot a területi értékesítő kollégával.” – köszönjük a szép szavakat. Ezek alapján a megfelelő gép paraméterek mellett a kereskedő presztízse is számít, amit mi igyekszünk fenntartani. Ildikó szerint jól tükrözi, hogy a Két-Kata Kft. partnerként kezeli a Kubota tulajdonosokat például az, hogy a kezelési utasításban talált hibákért logózott ajándékokkal jutalmazzák a géptulajdonost. Az 5-6 kezelő miatt már a gép megérkezése előtt meg kellett barátkozni a traktorral és a kezelési utasítással.

A gép általános kiszolgáló feladatokat fog végrehajtani, pótkocsit húz, öntöződobokat telepít, ároknyitóval dolgozik majd. A külön megvásárolt seprőhengerrel pedig telepkarbantartásra is használják majd a traktort a vállalkozás területén. A legnagyobb megmérettetése szeptemberben kezdődik, ugyanis átadást követően már indul is közel 100 hektárnyi olajtök betakarítására.

A tulajdonosnak a japán szót meghallva a precizitás, szakértelem és a minőség szavak jutnak először eszébe. Van alapja, ugyanis a japán gépek még soha nem okoztak csalódást Ildikónak, majd megindokolta, miért. „Van a cégnél több 6-800 ezer km-t futott 20 év körül japán autó, amelyekhez olajcserén kívül komolyabban nem kellett hozzányúlni, az 1983-as évjáratú mai napig működő eredeti japán chopper motorunkról nem is beszélve.” A japán mérnökök elsődleges célja olyan gépeket tervezni, mely minimális számú alkatrészből minimális beszállítói körrel maximális megbízhatóságot megcélozva teljesíti az elvárásokat, ez nem történt másként a Kubota M110GX esetében sem. Minden apró részlete ki van dolgozva az M110GX-nek is, az üzembiztosságra pedig kielégítő biztosítékot nyújt a 2+1 év gyári garancia. Reméljük, hogy megbízható traktora lesz a mezőberényi gazdaságnak hosszú éveken át.

Spiller Katalin

Még több információért a típusról látogasson el honlapunkra, vagy keresse területileg illetékes kollegáinkat az alábbi elérhetőségeken!

Észak-Dunántúl:

Keresztes Szilárd
06 30/427-7047
[email protected]

Dél-Dunántúl:

Kuti Péter
06 30/310-0668
[email protected]

Közép-Magyarország:

Pap Jenő
06 30/434-8843
[email protected]

Észak-Magyarország:

Madarász Viktor
06 30/222-3669
[email protected]

Északkelet-Magyarország:

Bodnár István
06 30/318-5380
[email protected]

2118. Dány, Zöld út 20.
Tel.: 06 28/465-053
E-mail: [email protected]
Web: www.kubota-traktorok.hu
www.facebook.com/kubotamagyarorszag