fbpx

Ez a fa végignézte az egész történelmünket!

Írta: Kohout Zoltán - 2016 szeptember 15.

A növénymatuzsálem azt is kezdettől láthatta, hogyan melegíti fel a lehűlő Földet a mezőgazdaság

Európában él – igen, még mindig! – a világ legidősebb fája. Kár tippelni, valószínűleg csak a tudósok szűk köre becsülné meg helyesen, hogy majdnem 10 ezer esztendő múlt el felette! Azt is láthatta, hogy kik is voltak az első földművesek Európában, és azt, hogyan hatott az agrárium a bolygó lehűlésére…

A felszín felett „csak” 600 éves…

A gyökerénél nem téved a naptár

Egy husky fajtájú kutya fedezte fel a világ legidősebb fáját, amely még mindig él: a svédországi Dalarna tartományban lévő Fulufjället-hegységben nő. A ma már ötméteres fa a zord, szélsőséges időjárásnak köszönhetően életének első néhány ezer évében egy satnya kis bokor volt. Az utóbbi évszázad felmelegedésének köszönhető, hogy fa méretűvé cseperedhetett, és az ún. vegetatív klónozás, vagyis az ivartalan szaporodás miatt élhetett meg ilyen szép kort. – írja a mult-kor.hu. A kép azonban „csal”: valójában a fa látható, föld feletti része éppen sokkal fiatalabb – vélhetően pusztán hatszáz éves –, mint a növény igazán idős része: vagyis a gyökérzet. A fa törzse az elmúlt évezredek során többször elpusztult, azonban a gyökérzet érintetlen maradt, így újabb törzs nőhetett ki belőle.

A táj, amely 10 ezer éve neveli a satnya bokorból lett fácskát

„Migránsok” hozták Európába az agrárkultúrát

A világ legöregebb(nek ismert) fája tanúja lehetett annak is, hogyan terjed el a mezőgazdaság a kontinensen. A több ezer évvel ezelőtt kezdődött folyamat érdekessége, hogy a földműveléshez szükséges tudást „kívülről” hozták be Európába. A mai földrészre érkező bevándorlók két útvonalat választottak a Balkánon, illetve az Ibériai-félszigetre vezetőt. – Minden modern európai genetikai öröksége egyértelműen az égei-tengeri bevándorlók jellemzőit hordozza, és e jelentős bevándorlás nélkül terjedhetett volna el a mezőgazdaság Európában – tette közzé a kutatást végző osztrák tudóscsoport.

Szántóföldi növénytermesztés állattakarmányért – ez fűt most nekünk?

Melegről árulkodó jég

A folyamatot tovább elemezve arról is érdemes megemlékezni, hogy a bolygó mai globális felmelegedésének előzményei is több, egyes vélemények szerint 7 ezer évre nyúlnak vissza. Mind több a bizonyíték arra, hogy az akkoriban elkezdett földművelés és állattenyésztés késleltette az éghajlat természetes, globális lehűlését, és ezzel szerepet játszhatott abban, hogy ma viszonylag meleg a klíma – állapította meg egy amerikai kutatás. A tudósok elsősorban olyan jégmagminták elemzéseire alapoznak, amelyek szerint a várható lehűlést megállította a mezőgazdasági művelés elterjedése.