fbpx

A mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új élete

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 17.

Az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók formájában jelenhetnek meg újra, agár az agrárium területén is.

Zöld konténerek
Az első lépés a műanyaghulladék visszagyűjtése, de a feldolgozás is megoldott már (Fotó: Vermes Tibor)

Fontos a levegő minősége, az egészséges környezet

Több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése, hasznosítása megoldatlan probléma volt mindeddig – mondta Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a derekegyházi mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont átadásán.

A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy az igény.

Nem csak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék

Az ország egész területén, így – a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében is – régóta gond, hogy mit tegyenek a műanyag alapú hulladékkal. A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásával, az újrahasznosítással új érték keletkezik, példát mutatva ezzel a környezetvédelem szempontjából fontos, a körforgásos gazdálkodáshoz.

Száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az egész országban, Csongrád-Csanád megyében Derekegyházán kívül is továbbiakat – nyilatkozott Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője.

A gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc