Műanyag vödör, rekesz mezőgazdasági fóliahulladékból

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 01.

A körforgásos gazdaság szemléletének elterjedésével a műanyag hulladékra nem problémaként, hanem lehetőségként, alapanyagként tekinthetünk – hangsúlyozta László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Green Technológia Kft. szakmai napján.

 

Mezőgazdasági műanyag hulladék újrahasznosításaMagyar szabadalom a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozására (Fotó: AM Sajtóiroda)

 

A hulladék hatással van mindennapi életünkre és környezetünkre

A műanyaghulladék képződését a jelen technológiai fejlettségünk szintjén megszüntetni nem tudjuk, arra kell törekednünk, hogy annak negatív hatását ellensúlyozzuk. Alapanyagból van bőven; hazánkban a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során.

Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonna mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek gazdaságos begyűjtésére, újrafeldolgozására vagy ártalmatlanítására. Mivel a megoldásra nem várhattunk tovább, ezért a kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához.

 

Fenntartható technológiával végzik a mezőgazdasági fóliahulladék újrafeldolgozását

A kormányzati támogatásnak és a Jager Csoport által kifejlesztett technológiának köszönhetően, mostantól fenntartható technológiával végzik a mezőgazdasági fóliahulladék újrafeldolgozását. A szabadalmaztatott technológia által előállított száraz agglomerátum környezetbarát-termék védjeggyel ellátott alapanyag, melyből kiváló, a mezőgazdaságban rendszeresen használatos termékeket lehet előállítani – mondta a helyettes államtitkár.

 

Mezőgazdasági műanyag hulladék újrahasznosításaVödör és rekesz készül – több más dolog mellett – a mezőgazdasági műanyaghulladékból (Fotó: AM Sajtóiroda)

 

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője

„A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki idén az országban.”

A konténerekbe a gazdaságok mellett hobbikertészek is díjmentesen elvihetik a termesztés során képződött műanyaghulladékukat. Az így begyűjtött hulladékból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek, majd a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak, úgy mint csepegtető szalag, műanyag vödrök, rekeszek.

 

Forrás: AM Sajtóiroda