Almakúti Kft. – Gyümölcstermesztő birtok kategória

Egyiptomig, Izraelig vagy akár Szaúd-Arábiáig utaznak az almák az Almakúti Kft. ültetvényéből. Dick van Maurick egy 26 évvel ezelőtti holland-magyar delegációcserével járt először abban a zalaszántói ültetvényben, ahol most ügyvezető.

Ma már a hazai szakma által is elismert almatermesztőként vezette körbe Magyarország Legszebb Birtokának zsűrijét. 1300 km-re egykori otthonától itt valósíthatta meg azt, ami odahaza már elképzelhetetlen lett volna: 1996-ban ültette első almafáját, mára pedig az akkori 8,5 hektáros birtok 130 hektárra nőtt, ahol jól megfér egymás mellett a 27 hektáron kajszi- és a 75 hektáros almaültetvény.

A jéghálóval, a 4300 tonnás kapacitású ULO hűtőházával, az 5 tóval, a zalaszántói gazdaság fejlődése nem áll meg. Miközben az ügyvezető saját faiskolájáról beszél, hamar fény derül egy 1300 hibridből álló szakmai kísérletre is, amiből szeretné kivenné a részét ugyanúgy, mint a fekete berkenye-alma ivólé feldolgozásából, sőt, a biotermesztés gondolata is egyre komolyabban foglalkoztatja. „Mit kívánhatok még?” – kérdezi, miközben a hortenziákkal körbevett hűtőház előtt még az összegyűjtött fülbemászókról vagy épp a vértetű atkák okozta kár megelőzéséről rögtönöz szakmai előadást nekünk.

 

alma almatermesztés gyümölcs gyümölcstermesztő hűtőház kajszi magyarország legszebb birtoka mezőgazdaság