fbpx

Energiaválság és aszály – van megoldás az állattenyésztésben

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 03.

Mindig sikeresen alkalmazkodott korának elvárásaihoz a magyar állattenyésztés, ez a fennálló nehézségek mellett is reményt ad a sikeres jövőre – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján, Kaposváron, pénteken.

Juh
A KÁN Egyetemi Napok – a látogatók valós képet kapnak az állattenyésztésről (fotó: AM/Fekete István)

Energiaválság és aszály – van megoldás

A magyar állattenyésztés mindig sikeresen alkalmazkodott korának elvárásaihoz és felelt meg kihívásainak, amely a fennálló nehézségek mellett is reményt ad a sikeres jövőre. Az Agrárminisztérium elkötelezett amellett, hogy az állattenyésztéshez szükséges feltételeket a jelenlegi energiaválság és az aszály okozta nehéz helyzetben is minden rendelkezésre álló eszközzel biztosítsa.

Ennek érdekében elérhető a mezőgazdasági hitelmoratórium, a rendkívüli mértékű kamattámogatás a forgóeszköz-finanszírozáshoz, illetve a feldolgozóipar számára készülő energiaköltség támogatás is.

A KÁN Egyetemi Napok eredményesen szolgálja célját

Az ide látogatók valós képet kapnak az állattenyésztésről, a gazdálkodók pedig itt megtalálják a szakmához kapcsolódó legújabb, legelőremutatóbb információkat és tudást – mondta az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Konferencia keretében megrendezett kerekasztal beszélgetésen Feldman Zsolt arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendkívül sokszínű és sokrétű, amely agrárpolitikai szempontból egyaránt adja a szépségét és a nehézségét is.

KÁN, megnyitó
A gazdálkodók megtalálják a szakmához kapcsolódó legújabb, legelőremutatóbb információkat és tudást a rendezvényen (fotó: AM/Fekete István)

Az eredményesség záloga az együttműködés

Az elmúlt időszakban az agrártámogatások megtervezésének és elköltésének legfontosabb alapelve a hozzáadott érték növelés volt az agráriumban.

A 2027-ig tartó időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv úgy lett megalkotva, hogy megfelel az összes olyan szakmai elvárásnak, amely ma Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése szempontjából felmerül.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a nemzetközi piaci versenyben való eredményességet a cégek együttműködési képessége és hajlandósága nagyban befolyásolja.

Forrás: AM Sajtóiroda