fbpx

Új vakcinát tesztelnek a sertéspestis ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 24.

Az USA-ban génmódosítással olyan kísérleti vakcinajelöltet fejlesztettek ki, ami védelmet nyújthat az afrikai sertéspestis-vírus ellen.

sertéspestis

 

Védettek voltak a kísérleti állatok

Az Amerikai Agrárkutatási Szolgálat (ARS) az USA Mezőgazdasági Minisztériumának része, és az elmúlt években többször szerepelt a hírekben az ASFV-G-ΔI177L nevű potenciális vakcinajelölttel, ami 6 gént érint, a szakértők által vizsgált új fejlesztés pedig arra lehet képes, hogy a vírus-specifikus gén törlésével a rendkívül virulens ASFv-Georgia2010 (ASFv-G) izolátum a vírus virulenciájának jelentős gyengülését idézi elő a sertésekben. Azok az állatok, akiket 102 HAD50 ASFv-G-ΔA137R-rel oltottak be intramuszkulárisan, klinikailag egészségesek maradtak a 28 napos megfigyelési időszak alatt. A tudományos publikáció szerint az ASFv-G-ΔA137R vakcinajelölttel oltott állatok védettek voltak, amikor az ASFv-G virulens szülői törzzsel fertőzték őket.

 

Európában is

Hogy a kísérleti modelltől az esetleges kereskedelmi oltóanyagig idő telik el, annak az az oka, hogy a gyakorlatban is tesztelni kell. Például azt, hogy egy legyengített vakcina nem szaporodik vagy más módon nem lép-e kölcsönhatásba a meglévő vírussal. Ez egyelőre nem következett be. Az ASFv-G-ΔA137R új, potenciálisan gyengített vakcinajelölt, és azon kevés kísérleti vakcinatörzs egyike, amelyekről azt jelentették, hogy védelmet váltanak ki a rendkívül virulens ASFv Georgia vírussal szemben, amely a jelenlegi eurázsiai világjárvány oka. A lehetséges sertéspestis-vakcinák kutatását Európában is végzik.