fbpx

A takarmánynövények tápanyag-utánpótlásának új, természetes módszere

Írta: Agrárágazat-2022/2. lapszám cikke - 2022 február 17. -Hirdetés

Bemutatjuk az ICL Polysulphate®-ot

A Polysulphate® egy organikus eredetű, ásványi műtrágya egyedülálló, komplex összetétellel. Gazdag tápanyagforrásként alkalmazható, nemcsak az élelmiszernövény-kultúrák tápanyag-utánpótlásában, hanem számos kísérlet gyakorlati tapasztalata alapján fontos szerepet játszhat az állattenyésztés takarmánybázisául szolgáló rét-legelők-kaszálók növényei számára is.

A Polysulphate® minden molekulája négy esszenciális tápelemet tartalmaz: a kén segít az aminosavak felépítésében és a tápanyag-hasznosulásban. Szembetűnő egyedülállóan magas kéntartalma, ami azonnal felvehető formában van jelen a komplexben, stabilitása, elérhetősége a talajban mégis közel 60 napig megmarad, és nem mosódik ki a gyökérzónából. A kálium növeli a növények ellenálló képességét, fagy- és szárazságtűrését. A magnézium segíti az aktív fotoszintézist. Közel ideális arányban van jelen a termékben, ami a kálium felvételét nagymértékben elősegíti.

A kalcium felel az egészséges és szilárd szövetekért. A kalcium azonnal felvehető, szulfátos formában van jelen a Polysulphate® ásványtrágyában. A Polysulphate® emellett számos mikroelemet is tartalmaz, mint a bór, vas, mangán, réz és cink.

A kénpótlás fontossága

A szulfátok közismert módon elengedhetetlen részét képezik a takarmánynövények, valamint a füves legelők minősége biztosításának. Ennek ellenére az állatállomány táplálására szánt területek elenyésző hányadára juttatnak csak ki a gazdálkodók kéntartalmú tápanyagkeveréket. A legelők tápanyag-utánpótlása elengedhetetlen kérődző állataink egészségének megtartásához. A silózásra szánt fű esetében különösen fontos a kénhiány megelőzése. Még a szerves trágyával kezelt területeken is szükség lehet egyes tápanyagok, például kén kijuttatására. Átlagosan a legelők alig 10%-ára juttatnak ki kéntartalmú műtrágyákat. A talajaink azonban, ahogyan ezt a talajvizsgálati eredmények is gyakran igazolják, kénhiányban szenvednek. A kénhiány így nemcsak a kiemelt szántóföldi kultúrákat vagy kertészeti növénytermesztést érinti, de a takarmányozásra szánt kultúrákat, a takarmány fehérje- és szárazanyag-tartalmát is negatívan befolyásolja a kén hiánya.

A Polysulphate® minden molekulája négy esszenciális tápelemet tartalmaz
A Polysulphate® minden molekulája négy esszenciális tápelemet tartalmaz

A megfelelő kénellátottság elősegíti a növények nitrogénfelvételét. A kén az aminosavak alapköveinek fontos eleme, fehérjeszintézisben és sejtosztódásban is alapvető szerepe van. A kén (S) egyaránt pótolhatatlan építőköve a növényi és állati fehérjéknek. Így, ha a szükséges kénmennyiség nem áll rendelkezésre, a nitrogén kijuttatása mellett a megfelelő arányú kén pótlására is szükség van, hogy biztosítsuk a lehető legjobb hozamot és minőséget. Talán ennél is fontosabb, hogy az emésztőrendszerben élő mikrobáknak is szükségük van a megfelelő nitrogén-kén egyensúlyra. Ha a fű kéntartalma nem megfelelő, az állatok nem tudják teljes mértékben hasznosítani az egyéb tápanyagokat sem. Tehát a tényleges emészthetőség csökken, és a tápanyagok egy része elvész, nem hasznosul.

Silózásra szánt növények kezelése

  • A Polysulphate® kijuttatása javasolt minden betakarítás után, a nitrogénfelvétel segítésére, a megfelelő N:S arány megtartásával.
  • Lazább szerkezetű talajokon szükséges lehet egy kora tavaszi kiegészítő kezelés is.

Legelők:

  • Rotációs használat esetén az állatok távozása után szükséges kijuttatni.
  • Folyamatos használatban lévő területekre a kora tavaszi időszakban juttassuk ki.

Lucerna:

  • Kiváló kénforrás a pillangós növények számára.
  • Kijuttatása a tavaszi növekedés kezdetekor ajánlott, a korai perjefajták által felvett tápanyagok pótlására.

További információért, részletes szaktanácsért, megrendeléssel kapcsolatos kérdéseivel hívja Rácz Gábort, az ICL magyarországi területi képviselőjét, a +36-30/488-1479 mobilszámon!

Polysulphate logo