fbpx

Milyen tápanyag-utánpótlás lehet olcsóbb?

Írta: Kristóf Imre - 2022 február 16. -Hirdetés

Az egekbe szökött műtrágya árak miatt több termelő gondolkodik a megszokott helyett egy új tápanyag-utánpótlási technológián. A VulcanAgro standjánál is sok gazda érdeklődött a szilárd műtrágyák helyettesítéséről az AGROmashEXPO-n.

A műtrágya árak robbanásszerű, drasztikus emelkedése kevesebb műtrágya kijuttatására vagy új tápanyag-utánpótlási technológiák keresésére kényszeríti a gazdákat. Mivel a kijuttatott hatóanyag csökkentése egyértelműen terméscsökkenést okozhat, és az árak esésére nem lehet számítani, ezért a VulcanAgro Kft. szakemberei váltást javasolnak a termelőknek. – Most az orosz-ukrán válság a legnagyobb probléma, hiszen a műtrágyák vagy azok alapanyagának jelentős része onnan jön. Ha embargó lesz, akkor a következő fél-egy év nagyon magas műtrágya árak mellett fog megvalósulni. Ezért azt javaslom mindenkinek, aki csak tudja – akár már a tavaszi vetésű növényeit is – kezdje át egy más technológiában termelni, ami talán a következő két-három évben is fenntartható lesz – nyilatkozta az Agrárágazatnak Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. termékfejlesztője.

Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. termékfejlesztője
Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. termékfejlesztője (fotó: Horizont Média Kft. Békési István)

Szilárd műtrágya helyett

A cég szakemberei folyékony, szervesanyag-alapú tápanyag-utánpótlást javasolnak a gazdáknak, amelyek alapanyaga nagyrészt hazai – így az áremelkedés sokkal kisebb mértékű – és magas szervesanyag-tartalma miatt a talajéletet is javítja. 5 éve indítottunk el egy folyékony, szervesanyag-alapú technológiát. Korábban vinaszt használtunk, most vinaszt-melasz alapanyagot, és ebből készítünk különböző hatóanyagtartalmú folyékony NPK-t. Ezek Magyarországon előállított termékek, jelentős részük nem szorul importra, ezért hosszú távon is alkalmazhatók.

Tápanyag-utánpótlás egyben talajjavítás is

– A vinaszt-melasz alapanyagú trágyáink a talajt is javítják azon kívül, hogy magas tápanyagtartalmú termékek. Nagyon sok helyre azt javasoljuk, hogy a szilárd műtrágya helyett térjenek át erre vagy egészítsék ki vele. Ezt a terméket ki lehet juttatni akár a vetéssel egy menetben, de kis mennyiségben lombtrágyaként is használható. Én azt gondolom, hogy a talajoknak a biológiai javítása napjainkban már sokkal fontosabbá válik, mint hogy 10-20-50 kilogrammal több műtrágyát szórjanak ki. A talaj több mindenre képes, évekre elegendő tápanyag vagy tartalék tápanyag van benne, tehát a következő 2-3 évben hozzá kellene ezekhez férni.

Vulcan NPK család
Vulcan NPK család (fotó: Horizont Média Kft. Békési István)

Pozitív hatások a talajéletre

– A szervestrágyázás összességében sokkal többféle tápanyagot visz be a talajba. Javítja a talajéletet is, így a növények számára sokkal több felvehető nitrogént lesz. A foszfor is végre hozzáférhetővé válik, a kálium nem kötődik olyan nagymértékben le. Ezekben a szerves trágyákban van kén, Mg, Ca és sok mikroelem is, olyan elemek, amelyeket nem tudunk kivinni szilárd, só típusú műtrágyával. Másik előnyük továbbá, hogy ezek a szerves trágyák keverhetőek lombtrágyákhoz is, így rá lehet tapasztani a levélre, amelyekkel a nitrogént ki lehet váltani. Ezen tulajdonságai miatt bátran állíthatom, hogy cégünk terméke a Vulcan Folyékony NPK tápanyag több szempontból is megfelelő lehet a hagyományos műtrágyák helyett hangsúlyozta Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. termékfejlesztője.

VulcanAgro