PREGA 2016: Gyakorló gazdák, valós adatok, termésbiztonság

2016-02-24

Termőhely-kiválasztás, kockázatok és előnyök feltérképezése, a termés mennyiségi, minőségi biztosítékai. Gyakorló gazdák valós adatai alapján mutatta be a II. PREGA Konferencia a legkorszerűbb mezőgazdasági trendeket.

A természet tehermentesítésére irányuló törekvések előtérbe helyezik a megfelelő tápanyag-feltérképezés és a célzott kijuttatás kérdését, amire a precíziós gazdálkodás a válasz.

Közel 300 céggel, több mint félezer résztvevővel idén második alkalommal rendezte meg az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter a PREGA Konferenciát és Kiállítást. A rendezvényen bemutatták a precíziós mezőgazdaság legfrissebb hazai és nemzetközi trendjeit a hazai gazdálkodók számára.

Az informatikai újdonságok az agráriumban nemcsak az online webes megjelenéseknek adnak egyre sokszínűbb és kreatív lehetőséget, mára már a mezőgazdasági termelés minden területére begyűrűztek.

„A 10 éves Agroinform.hu lépést tart és időben reagál ezekre az egyre dinamikusabb piaci kihívásokra, folyamatos fejlesztéseivel, egyre bővülő szakcikkeivel és szolgáltatásaival segíti a gazdálkodók munkájának eredményességét” – mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője.

A mezőgazdaság jövője legalább olyannyira fontos, mint a jelene, hiszen a Föld egyre növekvő lakosságát el kell látni élelmiszerrel. A PREGA Konferencián már sok minden látható volt abból, hogy miben fog változni jövő mezőgazdasága.

„Paradigmaváltás előtt állunk, az ember és a természet kapcsolata megváltozott, ezért is egyre fontosabb a biztonságos élelmiszer-ellátás és a fenntartható termelés hatékonyságának növelése. Az agrártámogatások legfontosabb célja az intenzív ágazatok, a kertészet és az állattenyésztés fejlesztése, valamint az innovációs beruházások megvalósítása” – mondta DrMezei Dávid Csaba agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke gyakorló gazdaként úgy látja, hogy a precíziós gazdálkodási forma rendkívül jó hatással van más ágazatok kutatásaira is. A NAK alelnöke elmondta, hogy nem lát egyéb alternatív utat a precíziós gazdálkodáson kívül, hiszen a jövő versenyképességének kulcsa a precíziós technológiákban rejlik. Az aktuális problémákra is megoldást kell találni, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy az egyetemi képzések részévé váljon a legkorszerűbb technológiák oktatása. A jogszabályi környezetet is a precíziós technológiákhoz kell igazítani, hiszen a tápanyag-utánpótlási időszak szabályozása is életszerűtlen a jelenlegi formájában.

„Nem az emberi erőforrás kiiktatásáról szól a precíziós gazdálkodás, az ettől való félelem alaptalan. Egyre nagyobb szükségünk lesz a humán munkaerőre és tudásbázisra ezen technológiák alkalmazása mellett. A precíziós mezőgazdaság informatikai hátterének erősítésével a lehetséges hibák csökkentését, majd megszüntetését célozzuk meg” – mondta Dr. Gyuricza Csaba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a II.PREGA Konferencián kiemelte, hogy a tavalyi évben a mezőgazdaság kibocsájtása 2450-2500 milliárd forint volt, ami növekvő tendenciát mutat.

Tudatos gazdálkodóként fel kell készülnünk a 2020 utáni időszakra, hiszen egyelőre nem rendelkezünk pontos információval arról, miként alakulnak az Európai Uniós támogatások – addig viszont az összes rendelkezésre álló lehetőséggel élnünk kell.

Kiállítóink:

AgroEcoPower

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

Agrotec Magyarország Kft.

AgroVIR Kft.

Appelar.com

Avers Fiber Kft.

Axiál Kft.

Digitroll Kft.

ESRI

Eurofins Agroscience Services Kft.

Farmgép Kft.

i-Cell Kft.

Infobex

KITE Zrt.

Nissan Hovány Kft.

Optimetriq Kft.

Pannonia Ethanol Zrt.

Smart Farming Kft.

Szakadáth-Gépker Kft.

Szegána Kft.

Tomelilla Kft.

T-Systems Magyarország Kft.

Väderstad Kft.

A konferencia arany fokozatú támogatója az AXIÁL Kft., ezüst fokozatú támogatója az Agrotec Magyarország Kft., bronz fokozatú támogatója a KITE Zrt. és a T-Systems Magyarország.