fbpx

Tilos a disznóvágás és a háziállatok eladása a faluban

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 05.

Sertéspestist diagnosztizáltak a romániai Csíkborzsovában, ezért a hatóságok szigorító intézkedéseket rendeltek el: többek között tilos a disznóvágás, valamint a háziállatok eladása a faluban – adta hírül a Székelyhon.

sertés
Sertéspestis Romániában (a kép csak illusztráció, Horizont Média/Barna Ferenc)

Ferencz Tibor, szépvízi polgármester ismertette a helyzetet (a falu Csíkszépvíz községhez tartozik)

„Egyelőre egy csíkborzsovai gazdaságban ütötte fel a fejét a sertéspestis, ezt állapította meg az állatorvos, így az állategészségügyi hatóság munkatársai végigellenőrzik a falu gazdaságait, ahol disznókat tartanak.”

A sertéspestis megjelenése miatt több korlátozást rendeltek el a településen 2022. január 4.-től: tilos a disznóvágás; tilos mindennemű háziállat adás-vétele; bármilyen állat megbetegedését azonnal jelenteni kell az állatorvosnak.

Az afrikai sertéspestis nem veszélyes az emberre

Ennek ellenére tilos fertőzött állatból származó hús fogyasztani. Tünete a sertéseknél a hányás, köhögés, étvágytalanság, a nehéz lélegzés, magas láz, hasmenés, kékes-piros foltok megjelenése a füleken és/vagy a végtagokon.

A sertéspestisre nincs gyógyszer, a megfertőződéstől számított tíz napon belül a disznó menthetetlenül elpusztul.

Hargita megyében tavaly Udvarhelyszéken pusztult el több sertés a kórokozó miatt, de Romániában 2021-ben számos esetet diagnosztizáltak.

Romániában csökkenek az esetszámok

A 2019-ben robbant be a sertéspestis, 2021-ben csökkent a járvány intenzivitása. Ez összefügg azzal, hogy gyakorlatilag folyamatosan leölték az állományt, ha a fertőzés gyanúja felmerült. Szakemberek szerint több százezer állatot öltek le feleslegesen, ugyanis csak egy részük volt fertőzött.

A román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az afrikai sertéspestis több mint hatszázmillió eurós veszteséget okozott Romániának. A sertéstartók 3,6 millió hízósertés nevelésére képesek, de az állomány 2021. év végére alig érte el a kilencszázezret.

Forrás: Székelyhon
Összeállította: Barna Ferenc