fbpx

Megmarták a rendőröket a tüntető méhek

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 05.

Bő 10 éve(!) akkora a szárazság Chilében, hogy a gazdák a kaptáraikkal együtt támogatásért tüntetnek. Lett is belőle baj, amikor a rendőrök megpróbálták elterelni őket…

Kaptárbarikád a rendőrök elé

Négy méhészt vettek őrizetbe Chile fővárosában, Santiagóban egy tüntetés után. A méhészek azért vonultak utcára, hogy kormányzati támogatást követeljenek az ágazatuk számára. Tiltakozásképp méhkaptárokból épített barikáddal zártak le egy kereszteződést, és amikor a rendőrök megpróbálták ezeket a torlaszokat odébb vinni, hét rendőrt megcsíptek a méhek – írta meg a BBC jelentése alapján a 444. Chilében a hosszú, lényegében 2010 óta tartó szárazság okoz komoly gondot a méheknek, illetve a méhészgazdaságoknak – erre próbálták felhívni a figyelmet a tüntetéssel. A méhészek 60 kaptárt és mintegy 10 ezer méhet vittek az elnöki palota elé.

rendőrök, kaptár

Nemcsak gazdasági probléma…

A tüntetők egyike arról a globális problémáról is beszélt a sajtónak, hogy a méhrajok pusztulása nemcsak számukra jelent gazdasági problémát, hanem az egész világ számára súlyos ökológiai fenyegetést. Magyarországon komoly erőfeszítések történnek az ágazat és a méhállományok védelmében, miközben itthon és világszerte abszurd és aggasztó hírek is megjelennek.