fbpx

Újvilág szimfónia

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 05.

Januárban mérlegre kell tenni elmúlt évünket, levonni a tanulságokat. Mivel 2021 egy sosem látott, ellentmondásokkal zsúfolt év volt, sokat tanulhatunk belőle. Mind a költségek, mind az árak változása igen intenzívvé vált, egy új költség-ár egyensúly van kialakulóban. Ez az elkövetkező hónapokban fog kialakulni. Átárazódik az egész élelmiszer-értéklánc. Ebben nem mindenki fogja megtalálni a helyét. A konszolidáció már fel is gyorsult. Üzemek fognak gazdát cserélni, növekedni fog a koncentráció, de ezzel együtt az értéklánc hatékonysága is. Ilyenkor a beruházási képesség kiemelt életképességi tényezővé válik.

Beharangozó

Az Agrárágazat a mezőgazdaság vezető szaklapja, az Erste Bank az agrárhitelpiac meghatározó szereplője. 2022-től közösen dolgozunk azon, hogy a gazdálkodók minél megalapozottabb döntéseket tudjanak hozni. Az Agromegoldások rovatban hónapról hónapra piaci elemzéseket, előrejelzéseket olvashatnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének tollából. Független agrárszakmai műhelyünk e zavaros időkben is mutatja az irányt, próbálja szemléletünket olyan irányba formálni, amely a hosszú távon is fenntartható, sikeres gazdálkodáshoz vezet.

A pandémia egy fontos és erős üzenet az emberiség számára arról, hogy nagyon rossz irányba halad. Hányszor hallottuk, hogy „majd ha az élet a járvány után visszatér a régi kerékvágásba”. Nos, nem tért vissza. Egy új világba érkeztünk. Csakhogy ezt nem mindenki veszi észre, fogja fel, veszi tudomásul. A történelem során számtalanszor bizonyítást nyert, hogy a nagyobb krízisek után felgyorsulnak a változások, a fejlődés. Most is ezt éljük, de mégsem értjük. Mi az üzenet olvasata? Hogyan próbáljunk visszatérni a helyes útra? Az elmúlt, igen ellentmondásos év mérlegét megvonva ezzel kapcsolatban hívom Önt közös elmélkedésre.

A pandémia bebizonyította, mennyire kiszolgáltatottá váltunk. Nem tudjuk magunkat még napokig sem ellátni. Ami azonban még ijesztőbb; nemcsak immunrendszerünk gyengül, hanem természetes védekezési reflexeink is eltűnni látszanak. Különösen látványos ez az Egyesült Államokban kialakult új politikai környezetben, de Nyugat-Európa társadalmai sem állnak ellen az akár a létüket veszélyeztető vonulatoknak sem. Ha ennek a mélyére próbálunk ásni, akkor ott a kényelmet, a jólétet találjuk. Gondolkodjon Ön is el azon, hogy mit hajlandó vagy épp mit áldozott fel máris ezekért! Az egyre nagyobb arányú városi népességre ez fokozottan érvényes. Ugye az Ön szeme is simán átsiklott a bevezetőben használt „fenntartható” kifejezés fölött! Pedig a fenntarthatóság nem tréfadolog. Bár magát a fogalmat a sok következetlen használat máris elkoptatta, és emiatt nehezen éri el a fogyasztót, jelentősége napról napra növekszik. Beépül a piacszabályozásokba, és nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen költség- és áremelő hatásaival is. A fogalom nemcsak környezeti fenntarthatóságot jelent, hanem gazdaságosságit is. Mindkét szempontrendszernek egyszerre kell megfelelni. Erre a korszerű technológiák lehetőséget is adnak.

gazdaság

Keserédes 2021

Ha számba vesszük a 2021-es évről elérhető adatokat, azt látjuk, hogy a kedvező folyamatok túlsúlya továbbra is megmaradt, de a költségemelkedések, karon fogva a szűkös munkaerővel, azért felhőzik az eget.

gazdaság

A mezőgazdaság kibocsátásának növekedése az elmúlt évben is folytatódott. A 2020. évi 7,4 és az első kilenc havi 7,2 százalékos emelkedés után a mezőgazdasági termékek termelőiár-indexe 2021 szeptemberéig 16,4 százalékos ugrást mutatott fel. Ebből egyértelműnek tűnik, hogy 2021-ben értékben jelentősen emelkedett a kibocsátás. Ehhez a mennyiségi oldal az előző évihez hasonlót tudott hozzáadni, így 2021-ben folytatódott a kibocsátás növekedése. Előrejelzésünk szerint a folyamat 2022-ben tovább folytatódik majd. Az agrárárak növekedése 2021 utolsó hónapjaiban lassulni fog, de magas marad. Ahogy a bázishatás felerősödik – 2021. januárban vett nagy lendületet a növekedés –, az index növekedése a jelenleginél jóval kisebb szinteket fog mutatni, bár 2022-ben az árak magasak maradnak, nem térnek vissza korábbi szintjükhöz.

gazdaság

A külkereskedelem terén szeptemberig látunk adatokat. 2021 első kilenc hónapjában az agrárexport 9,5, az import 6,7 százalékkal nőtt értékben, ami az egyenleget 14,9 százalékkal javította az előző év azonos időszakához képest.

Corona

A kedvező folyamatok túlsúlya továbbra is megmaradt

Az AKI kiadványa szerint 2021 első kilenc hónapjában a mezőgazdasági egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a géppark megújítására. Ez a forgalom – a több területen történt mennyiségi visszaesés ellenére – 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre több mint 54 milliárd forintot fordítottak, ami 16 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A géppiac megérezte az NHP végét, de csak rövid időre torpant meg, 2021-ben újabb csúcsot dönt, és bőven 300 milliárd forint fölé kerül (Erste Agrár-előrejelzés: 320 milliárd Ft).

gazdaság

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az agrárgép-finanszírozás nagyon stabil képet mutatott: az elmúlt három év első kilenc hónapjában mindig 70 milliárd feletti kihelyezés történt, köszönhetően a mezőgazdasági vállalatok beruházási kedvének, a pályázatoknak és a kedvezményes finanszírozási programoknak, elsősorban a jegybanki NHP hatásának.

gazdaság

A műtrágyapiac 2021. évi turbulenciái hosszú távú hatásúak. A földgáz és a villamos energia árának meglódulása nyomán nemcsak az árak emelkedtek többszörösükre, de több üzem is leállt vagy visszafogta termelését térségünkben is. Az AKI gyűjtése még csak az első három negyedévre tudja számszerűsíteni a piaci változásokat, de tudjuk, hogy az utolsó negyedévben a helyzet tovább fokozódott. A műtrágya-forgalmazók 1,47 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2021 első három negyedévében. Az értékesített mennyiség 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A műtrágyaárak átlagosan 25,4 százalékkal nőttek, a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 139 milliárd forint volt, 19 százalékkal magasabb a 2020. első három negyedévi értéknél.

gazdaság

Végül, nézzük a beruházásokat, mint kiemelten fontos indexét a mezőgazdaság helyzetének! 2021 első három negyedévében tovább folytatódott az agrárberuházások értékének növekedése. Az előző év hasonló időszakához képest 11,2 százalékos volt az emelkedés. Ebben nyilván az áremelkedések is fontos szerepet játszanak, de a lényeg az, hogy a tavalyi lassulás kérészéletűnek bizonyult a beruházások növekedési trendjében. Mindebből az a kép bontakozik ki, hogy a 2021. év a magyar mezőgazdaságban nem fog fekete betűkkel bekerülni az évkönyvekbe. Bár az időjárási anomáliák tavaly sem kímélték az ágazatot, és az emelkedések minden költségnemet érintettek, a kibocsátás az áremelkedéseknek köszönhetően tovább emelkedett, és a hatékonyság javulása is folytatódott, nem kis részben a koncentráció növekedése révén.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ