fbpx

Két javaslat segíthet megmenteni a kockázatos 2022-es évet

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 03.

A legfinomabb jelző is elég baljós – a szakemberek szerint egyetlen biztos tény van az idei évben a mezőgazdaságban: a teljes bizonytalanság. Az AGROmashEXPO szakmai kerekasztalán azonban elhangzott két megfontolandó irány.

vihar
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Tízmilliárdokat kell hirtelen kigazdálkodni

Ha a tavalyi év kiszámíthatatlan volt, akkor az ideire már keresni kell a megfelelően intő jelzőket – így összegezhető az AGROmashEXPO szántóföldi szakmai kerekasztal-beszélgetésének egyik fő üzenete. A leginkább eklatáns példát a Hungrana vezérigazgatója hozta. Az évi 1,1 millió tonna kukorica-alapanyagot feldolgozó nagyvállalat a tavalyi áremelkedések következtében 40 milliárd forintos (!) plusz költséggel kellett számoljon. – Ha az ügyes kereskedőink nem tudták volna ezt a hallatlan kiadást az értékesítési oldalon ellensúlyozni, akkor idén talán már nem üzemelhetnénk – fogalmazott keresetlen egyértelműséggel Reng Zoltán.

A koordinált értéklánc válságban is nyerő lehet

Abban minden szakértő egyetértett, hogy olyan mértékű változékonyság és bizonytalanság, mint ami idén várható, talán még sosem volt a mezőgazdaságban. Potori Norbert (igazgatóságvezető, AKI) az árkockázatok ellensúlyozását hangsúlyozta. Kiemelte, ez ma már mint komplex szolgáltatás is hozzáférhető a piacon. Rámutatott, hogy például a most világszerte eladási gondokkal küzdő sertéstermelés is ott tudott növekedést elérni, ahol stabilitás jellemezte a koordinált értéklánc egészét. Azzal ugyanakkor már tartósan együtt kell élnünk, hogy a 2016 előtt többé-kevésbé kiszámítható globális piaci folyamatokat alapvetően borítja fel Kína jelenléte. – Egy ekkora gazdaságban akár egyetlen tényező, például egy termelő övezet karanténba zárása is jelentős hatást gyakorol a világ egészére – érzékeltette a változékonyság tényét a szakértő. Hozzátette még a pénzpiaci szereplők megjelenését az áru- és alapanyagbörzéken, ami szintén áremelkedést, változékonyságot generál.

napraforgó vihar
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Nagy értéket menthet az öngondoskodás

Az árváltozékonyság kezelése mellett hangsúllyal szerepelt a szakemberek javaslatai közt az öngondoskodás kiterjesztése. Ez sokszor a hagyományos kárenyhítési megoldások legfontosabb kiegészítője. Baranyi Szabolcs (mezőgazdasági üzleti igazgató, Groupama Biztosító) számokkal is igazolta ennek fontosságát. A biztosítótársaságukhoz tavaly érkező összes mezőgazdasági kárbejelentésből (1600) minden 7-8. vagyoni jellegű volt. A klímaváltozás közvetlen hatásaként értékelhető, hogy a viharok, szelek, jégverések ritkábbak bár, de erősebbek, így már nemcsak az aszály-, hanem a vagyonelemekben jelentkező károk nagysága is nő. A gazdák is érzékelik ennek jelentőségét, így egyre többen kötnek a mezőgazdasági vagyontárgyakra is biztosítást. 2021-ben 35 százalékkal nőtt a mezőgazdasági vagyonbiztosítási szerződések száma a társaságnál.