fbpx

Be kell fizetni, hogy bajban igényelhessük a juttatást

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 10.

Most kell befizetni a kárenyhítési alapot, aki nem teljesíti a fizetési kötelezettséget, nem lesz jogosult kárenyhítő juttatást igényelni.

 

Mezőgazdaságot keményen érintette idén az aszály is
Sírhatnékjuk van a kukoricatermelőknek, az aszály miatt nyújtották be a kárenyhítési igények nagy részét (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Határidő: szeptember 15.

Az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak 2021. szeptember 15-éig beérkezően kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást. Ez azt jelenti, hogy az összegnek a fenti határidőig a Magyar Államkincstár számláján kell megjelennie, nem az összeg feladásának vagy a befizetés kezdeményezésének az időpontja.

A gazdákat kellemetlenül érintette a jogszabály módosítás, mely szerint a befizetés mértéke ez évtől 50%-kal emelkedett, igaz az állami hozzájárulás is nagyobb lesz, így maga a keretösszeg is másfélszerese lesz.

Amennyiben a jelzett határidőig a Magyar Államkincstár számlájára nem érkezik be a kárenyhítési hozzájárulás a 2021. kárenyhítési évre vonatkozóan, úgy a károsult termelő az idei kárai után nem részesülhet kárenyhítő juttatásban. Még akkor sem, ha az egyéb támogatási feltételek egyébként adottak. Mindettől függetlenül a be nem fizetett hozzájárulást az Államkincstár egyéb úton beszedi az érintett gazdálkodótól.

 

A Magyar Államkincstár júliusi határozatában már tájékoztatta az érintetteket

Az idei egységes kérelemben bejelentett területek mérete és a termesztett növénykultúrák figyelembevételével a gazdálkodóknak kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezett, erről már megkapták nyáron a határozatot. Az értesítés elsődlegesen elektronikusan ment, az érintett mezőgazdasági termelőknek az ügyfélkapus tárhelyen kell keresni azt.

A termelők a 2021. kárenyhítési évben eddig összesen több mint 375 ezer hektár területre jelentettek be kárt.

 

A legnagyobb területű, bejelentett károk:

  • 275 ezer hektár – aszálykár;
  • 39 ezer hektár – jégesőkár;
  • 30 ezer hektár – tavaszi fagykár.

 

Az agrárkárenyhítéssel kapcsolatos jogszabályok összegyűjtve megtalálhatók a MÁK oldalán.

 

Forrás: AM Sajtóiroda