fbpx

Kié is az ukrán termőföld, és mi lesz vele jövőre?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 24.

Kié is az ukrán termőföld, és mi lesz vele jövőre?

A világ legtermékenyebb mezőgazdasági területeként (is) számon tartott, közép- és kelet-ukrajnai termőföldek ma elsősorban az orosz háború kapcsán kerülnek a hírekbe. Szemben az orosz propagandával, a legnagyobb birtokosok nem nyugatiak, ugyanakkor a földek és az ukrán mezőgazdaság jövője korántsem megnyugtató.

Privatizáció, koncentráció

Mindez az az Oakland Institute nemrég publikált jelentéséből derül ki, amit a kormányhoz köthető Makronóm szakmai portál ismertetett. Ukrajna 33 millió hektárnyi szántóföldje az 1990-es évek eleje óta folytatott privatizáció következtében egy új oligarchia kezében összpontosul. Mintegy 4,3 millió hektárnyi területet művelnek nagyüzemi mezőgazdaságban, amelynek túlnyomó része – 3 millió hektár – mindössze egy tucat hatalmas agrárvállalkozás kezében van. Emellett a kormány szerint mintegy öt millió hektárt – két Krím területét – „loptak el” magán érdekeltségek az ukrán államtól. Az oligarchák és a nagy agrárvállalkozások által ellenőrzött földterületek így összességükben meghaladják a 9 millió hektárt (a szántóterületek 28 százaléka). A maradékon több mint 8 millió ukrán gazdálkodó osztozkodik.

A legnagyobb ukrán földbirtokosok

A legnagyobb földtulajdonosok az oligarchák és a különféle külföldi – főként európai és észak-amerikai – érdekeltségek keverékéből állnak. A 10 legnagyobb földbirtokos cég közül egy kivételével mindegyiket külföldön jegyezték be, főként olyan adóparadicsomokban, mint Ciprus vagy Luxemburg. A jellemző társasági forma a részvénytársaság, vagyis a részvények révén az ellenőrzés nyugati bankoké és befektetési alapoké, még ha a vállalkozást az alapító oligarcha irányítja is.

Ukrajna legnagyobb földbirtokosa Andrij Verevszkij, aki az 582 062 hektárnyi területet ellenőrző Kernel holding tulajdonosa, illetve legjelentősebb részvényese (46,2 százalék). Ez a cég a legdominánsabb napraforgóolaj-termelő és exportőr. A második Oleg Bakhmatyuk (volt), a 403 370 hektárral gazdálkodó UkrLandFarming alapító tulajdonosa. Ő a Krím oroszországi annektálásával földjeinek és vagyonának nagy részét elvesztette. A cég egyébként gabona-, tojás-, tej- és hústermelésre specializálódott. A harmadik legnagyobb földbirtokos Jurij Kosjuk, aki a 360 238 hektárral rendelkező a Mironivsky Hliboproduct (MHP) tulajdonosa. A cég Ukrajna legjelentősebb csirkehús-termelője és exportőre. Az ezt követő oligarcha Viktor Ivanchyk, aki alapítója és jelenlegi vezérigazgatója a 264 270 hektárral rendelkező Astarta vállalatnak. A cég Ukrajna legnagyobb cukortermelője, emellett ipari tejtermeléssel és szójafeldolgozással is foglalkozik. Említik még Olekszij Vadaturszkijt, a Nibulon ukrán agrár-vállalat alapítóját (82 500 hektár), aki 2022 júliusában egy orosz rakétacsapás következtében elhunyt, illetve Rinat Akhmetovot, a System Capital Management (SCM) pénzügyi és ipari holding tulajdonosát, aki számos ipari és pénzügyi vállalkozást irányít, emellett a búzát, napraforgót, hüvelyeseket, kukoricát és szarvasmarhát termelő és 26 000 hektár földdel rendelkező HarvEast mezőgazdasági vállalatot birtokolja.

Külföldi tulajdonú cégek

Jelentős a külföldi kézben lévő ukrán földterület is. A TNA Corporate Solutions Nicholas Piazza amerikai üzletember tulajdonában van és több leányvállalatán keresztül 295 624 hektár földterületet birtokol Ukrajnában. Az NCH Capital amerikai székhelyű magántőke-befektető cég, amely neves amerikai nyugdíjalapok, egyetemi alapítványok és más hasonló alapítványok nevében az AgroProsperis cégen keresztül fektet be Ukrajnában. 290 749 hektár földterülettel rendelkezik, amellyel az ötödik legnagyobb földtulajdonos. A PIF Saudi a Szaúd-Arábia Szuverén Alap tulajdonában van és 228 654 hektáron gazdálkodik.

#TársaságTerület (ha)Ország, ahol regisztrálták
1Kernel Holding S.A.582 062Luxemburg
2UkrLandFarming403 370Ciprus
3MHP S.E.360 238Ciprus
4TNA Corporate Solutions LLC295 624USA
5NCH Capital290 749USA
6Astarta Holding N.V.264 270Hollandia
7Industrial Milk Company (IMC) S.A.218 138Luxemburg
8PIF Saudi228 654Szaúd-Arábia
9Agroton Public Limited120 000Ciprus
10Nibulon82 500Ukrajna
 Összesen2 845 605 

Földprivatizáció Ukrajnában

A Szovjetunió 1991-es felbomlása előtt minden föld az állam tulajdonában volt, a gazdák állami és kollektív gazdaságokban dolgoztak. Az 1990-es években az IMF és más nemzetközi intézmények irányításával és támogatásával Ukrajna privatizálta termőterületeinek nagy részét. Ahogy több kelet-európai országban, ott is a földek egyre inkább egy új oligarchákból álló osztály kezében összpontosultak. Emiatt a kormány 2001-ben moratóriumot vezetett be, amely leállította a további privatizációt, és szinte teljesen megakadályozta a magánföldek átruházását. Az ukrajnai mezőgazdasági földterület több mint 90 százaléka tartozott a moratórium hatálya alá. A moratórium megakadályozta ugyan a további földvásárlásokat, de a termőföld-bérbeadást nem, így sok kisbirtokos a földjét hazai vagy külföldi nagyvállalatoknak adja bérbe. Ezt a moratóriumot ugyan ideiglenesnek szánták, ám többször meghosszabbították, végül a nemzetközi pénzügyi intézmények nyomására 2021 júliusában oldották fel.

A mezőgazdasági földterületek értékesítésére vonatkozó moratórium feloldása és a földpiac létrehozása 2014 óta a nyugati pénzügyi intézmények egyik legfontosabb követelése volt. Valamennyi pénzintézet, az EBRD, az IMF és a Világbank mind ezt szorgalmazta annak érdekében, hogy az agrárvállalkozások és a magánbefektetők számára bővüljön az ukrán termőföldekhez való hozzáférés. Az EBRD például közel 2 milliárd dollárt költött az ország vezető agrárvállalkozásainak támogatására, miközben nyomást gyakorolt a kormányra, hogy a magánberuházások növelése érdekében hajtsa végre a földreformot, vagyis a föld eladására vonatkozó moratórium feloldását.

Az évek során a Világbank két ügynökségén keresztül szorgalmazta az állami földek és a kommunális mezőgazdasági vállalkozások privatizálását, a földparcellák kiosztását és egy elektronikus földkataszter létrehozását. 2017-ben az IMF a földeladásra vonatkozó moratórium feloldása érdekében „mezőgazdasági földreformot” sürgetett, hogy az ukrán földpiac megnyitása és a földeladás lehetővé váljon. Mindez kedvezőtlenül érintette a kistulajdonosokat, és 2019-2020-ban nagyszabású tüntetések voltak a termőföldek értékesítését szabályozó törvények módosítása ellen. A tiltakozás ellenére Ukrajna 2020. március 31-én törvényt fogadott el, amely engedélyezte a termőföldek eladását, és feloldotta a földvásárlásra vonatkozó, akkor már 19 éves moratóriumot. A kormány és a nemzetközi intézmények azzal érveltek, hogy mindezzel a mezőgazdasági ágazatot vonzóbbá teszik a nemzetközi befektetők számára, a reform pozitív hatással lesz a gazdasági növekedésre.

Mi lesz 2024-ben?

2022 augusztusában az országban működő legnagyobb agrárvállalkozások mintegy 4,4 millió hektár földet birtokoltak. Amint 2024-ben feloldják a jogi korlátozásokat, s a jogi személyek akár 10 000 hektárt is vásárolhatnak, ezek az agrárvállalkozások tovább bővíthetik a földhöz való hozzáférésüket. A Kernel már 2021-ben bejelentette, hogy az akkori 582 ezer hektárról 700 ezer hektárra kívánja növelni földterületét. Az MHP a mai 360 ezerről 550 ezer hektárra bővítené földterületeit. A földpiac létrejötte tehát növelni fogja az agrárbirtokok koncentrációját, az oligarchák és a nagy agrárvállalkozások kezében lévő mezőgazdasági földterületek nagyságát – prognosztizálja a Makronóm.  Mindennél fogva a földreform elsődleges haszonélvezői a nagy agrárüzleti érdekeltségek és az oligarchák lesznek, akik a kezdeti privatizációs hullám során szereztek vagyont. Az oligarchák már most is az ország nyersanyagforrásainak nagy részét ellenőrzik: a leggazdagabb tíz százalék az ukrán vagyon közel 60 százalékát birtokolja. Ugyanakkor – mint azt itthon és az EU több államában is látjuk – nemcsak a támogatási rendszerek, hanem a tőkekoncentráció, a méretgazdaságosság és a piaci igények is ezt a fajta nagyvállalati agráriumot támogatják. Még akkor is, ha ez szemben áll például az ökológiai érdekkel: a nagyüzemi monokultúrák – igaz, egyre inkább változóban lévő gyakorlata –, a föld intenzív használata környezet- és társadalomromboló – írja a kormányzati szakmai portál.

Külön fejezetet érdemelne az orosz háborús rombolás katasztrofális hatása. Az agresszor értékes termőterületek hektármillióit aknázza alá, rombolja le, szennyezi el a hadászati műveletekkel.