fbpx

Gabona: klassz, már az ukránok is viszontfenyegetőznek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 24.

A háborúzó oroszok egy éve használják a Fekete-tengeri gabonaszállítmányok zsarolási lehetőségét. Ukrajna most hasonló állásponttal válaszol Oroszországnak a fekete-tengeri hajókkal kapcsolatban.

Eztán ugyanazt csinálják, amit az oroszok

Az ukrán védelmi minisztérium az orosz védelmi minisztérium szerdai közleményére reagálva bejelentette, hogy ugyanazt az álláspontot képviseli a Fekete-tengeren lévő orosz kikötők felé haladó hajókkal kapcsolatban, amit Oroszország az Ukrajnába tartó hajókkal szemben. Más szóval most már nemcsak az oroszok akadályozzák, lassítják, játszanak geopolitikai játszmát a tengeri gabonaszállítmányokkal, hanem az ukránok is, akik július 21-én, helyi idő szerint éjféltől a Fekete-tengeren Oroszországba és a jelenleg Oroszország által megszállt területeken lévő ukrán kikötőkbe tartó hajókat potenciálisan katonai rakományt szállító hajóként kezelik, az ezzel járó kockázatokkal együtt. Eszerint a Fekete-tenger északkeleti részén és az ukrán Kercsi-Jenikal-szorosban 2023. július 20-án helyi idő szerint 05:00-tól tilos a hajózás, mivel azt veszélyesnek tartják – adta tovább a hírt az AgriCensus.

Egész régiók ellátási gondja ez

Tény, hogy a Fekete-tengert a Kreml politikája változtatta veszélyzónává – írja a lap kormányzati forrásokra hivatkozva – ezért a felelősség is az orosz vezetést terheli, a tét ugyanakkor messze az orosz háborútól szenvedő Ukrajnán is túlmutat. Ha a hajók nem tudják rakományukat célba juttatni, az egyrészt a búza határidős világpiaci ingadozásához vezet (vezetett is az elmúlt hetekben). Másrészt a gabonafolyosó-megállapodás csaknem 33 millió tonna mezőgazdasági termék exportjáról szól, ami több régióban súlyos humánélelmezési és takarmányalapanyag-ellátási kérdés is.