fbpx

Zöldség, gyümölcs csomagolva

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

A Fruit Logistica a friss mezőgazdasági termékek nemzetközi piaci szereplőinek legfontosabb európai találkozóhelye. Berlinben 2010. február 3-5. között, több mint 2000 cég volt jelen a friss értéklánc egészéből, a globális szereplőktől a kis- és közepes méretű szállítókig a világ minden részéről.

Magyarország hagyományosan legjelentősebb agrár kereskedelmi partnere Németország, ide irányul az ország zöldség és gyümölcs kivitelének 20 százaléka, ezért fontos a magyar jelenlét a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs szakvásárán, a Fruit Logisticán Berlinben – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla hangsúlyozta: Magyarország a kezdetektől részt vesz a – mintegy két évtizedes múltra visszatekintő – kiállításon, amely a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs kereskedelmi bemutatója. A német fogyasztók szeretik, ismerik és keresik a magyar zöldséget és gyümölcsöt valamint az ezekből készült termékeket, mivel a magyar cégek különleges minőséget kínálnak a német piacon, és nem tömegárut. Magyarországról elsősorban fehér paprikát, dinnyét, kajszibarackot, meggyet, diót valamint gombát szállítanak Németországba. Ezenkívül szállítanak még például kínai kelt, spárgát – ez utóbbira igen nagy az igény – továbbá paradicsomot és káposztaféléket is. Ezekből, a termékekből szintén fejleszthető a piac, mivel jelentős a német kereslet. A felmérések szerint több is eladható lenne még például sárgadinnyéből és csemegekukoricából valamint szilvából is. Magyarország a Fruit Logisticát megelőzően a Zöld Hét, azaz a Grüne Woche kiemelt vendége volt, az ott meg fogalmazott országimázs-építő szlogen volt, hogy a magyar agrártermékek hagyományosan ízletesek, ezt tovább vitték a kiállítók a Fruit Logisticára is.

Innovációs díj a Fruit Logistica kiállításon

A számos fontos szakmai esemény és kísérő rendez vény közül kiemelkedett Fruit Logistica Innovation Award (FLIA) 2010, azaz a 9 innovációs díj odaítélése és az ünnepélyes díjkiosztás. A díjazottakat röviden és a díjazott logisztikai és csomagolási innovációkat részletesebben ismertetjük.

Mehadrin Tnuport Export:ART – Arils Removal Tool

A verseny első díját a Mehadrin Tnuport Export izraeli cég, gránátalma-magozó eszköze nyerte, amelyet otthon a háztartásban és akár utazáskor is lehet használni. A Mehadrin Tnuport Export (MTEX) Izrael legnagyobb citrusfélék, gyümölcs- és zöldségtermelője és exportőre, 8.500 hektáron termelnek és a termés 70 százalékát exportálják.

HZPC BV, Hollandia: Pommonde Potato Taste Concept

A második díjat a Pommonde® burgonya íze koncepció nyerte, amelyet a holland HZPC BV, Burgonyatermelő vállalat fejlesztett. A burgonya vásárlásakor a vevőt részletes leírás tájékoztatja, amely megkönnyíti a választást, még a helyes főzéssel kapcsolatban is adnak információt. A burgonyafajtákat ízük alapján osztályozták és Pommonde® márkanévvel jól megkülönböztetve csomagolják. A négy burgonyafajtát a csomagoláson a megnevezéssel és a csomagolási grafikán színkóddal különböztetik meg: kék, sárga, piros és zöld. A burgonyát áttetsző 2, 5kg-os műanyag-csomagolásban forgalmazzák.

A burgonyaféleségeket a következő megnevezésekkel és szöveggel jellemzik:

Fine: tejszínes szerkezetű és friss édeskés vajízű, főleg a kulinárisan értékes ételekhez való.

Lite: könnyű és finom, amely könnyű ételekhez illik, neutrális ízekhez.

Bite: erős és ízes, sűrű állagú, fűszeres ízű.

Ripe: lisztes és száraz, jellegzetesen lisztes szerkezetű, sokféle ételhez alkalmas.

Unitec S.p.A. Olaszország: QS 300 hordozható minőségvizsgáló műszer

A harmadik díjat az olasz Unitec S.p.A. QS 300 hordozható minőségvizsgáló műszere nyerte, amellyel roncsolás mentesen lehet a magvas gyümölcsök belső részének minőségét meghatározni. A következő értékeket lehet meghatározni: cukortartalom, a gyümölcshús sűrűsége kg/cm3 és a sav tartalom g/l. Elegendő a gyümölcsöt a műszer érzékelője elé tartani.

A további díjazottak:

NGP Plastic SA, Görögország: Easypack Black & Transparent

Kétszínű fedeles műanyag-csomagolás, amelybe a gyümölcsöt és a zöldségféléket látványosan lehet csomagolni, ezzel kielégítik a megrendelői igényeket. A csomagolás egy darabból készül, ezért a fedele nem veszhet el. A gyümölcsök és a zöldségfélék eredetileg is erőteljesen színesek, ebben a csomagolásban ez a hatás a színkontraszt miatt még fokozódik, és az áru még vonzóbb hatást kelt. A gazdaságosság szempontjából is előnyös a csomagolás, mert a logisztikai és szállítási költségek átlagosan 15 százalékkal csökkennek. A csomagolást rend kívül sokféle méretben és formai választékban gyártják, 250 g-tól 2000 g töltőtömegig. Formailag többféle létezik: Easypack Long, Square, Mini, Tria és Extra long.

Aureli Mario, Olaszország: Dimmidisì Fettuccini sárgarépacsíkok

Hagyományos termék, amely rendkívül népszerű, 25-30 cm-es sárgarépa csíkok, vastagságuk 0,8-1,0 centiméter. Nyersen vagy párolva olívaolajban és fűszerekkel elkészíthető és fogyasztható. Önállóan is ízletes és salátába más zöldségek kel vagy gyümölcsök kel együtt is finom. Igazi kényelmi termék, hiszen munka nélkül könnyen gyorsan elkészül a saláta, ezenkívül az egészséges táplálkozáshoz előnyös. A Fettuccini sárgarépa olyan kiválasztott fajta, amely különösen alkalmas a feldolgozásra a kényelmet szolgáló sárgarépacsíkok készítéséhez. A sárgarépacsíkokat 200 g-os egységekbe, különböző módon csomagolják.

Monsanto Vegetable Seeds, Hollandia: Bellaverde® Sweet Stem Broccoli

Hosszú szárú, édes, újfajta erőteljes zöld színű Brokkoli-féleség. Nyersen, párolva vagy főzve mindegy, így is, úgy is ízletes. Előételként is lehet tálalni, saláta is készülhet belőle vagy akár leves. A finom édes íz és a szép zöld szín titka az erős napfény. Az új brokkolifajtát először 2009-ben Nagybritanniában vezették be, majd 2010-ben Németország, Hollandia, Spanyolország és Olaszország következett. Szezonja június közepétől, novemberig terjed. Dél-Európában még a téli hónapokban is termelhető, az északi régiókban pedig nyáron. Csomagolása: 200g-os műanyagtálca átlátszó fóliával és címkével.

Paramount Farms Europe, Belgien: Wonderful Pistachios Salt & Pepper

Ízletesen fűszerezett, kaliforniai pisztácia, 250 g-os töltőtömeggel, tasakos csomagolásban kerül forgalomba. Kartondobozos változata is van. Az új, különböző borsfajtákból készült fűszerkeverék a tipikusan sózott pisztáciának különleges, egyedi ízt ad. A csomagolás is egyedi és érdekes, mert a szokványos ablak, ahol a termék látható, itt nem középen van, hanem a tasak két oldalán.

StePac LA Ltd, Israel: Das Xsense™

Minőségellenőrző monitorozó rendszer, amellyel folyamatosan ellenőrizhető a rakodó lapokon levő termékek, gyümölcs- és zöldség szállítmányok, hőmérséklete és a légnedvesség, az adatok elérhetők interneten vagy mobiltelefonon.

Eiler Olga