fbpx

Beleszeretett a szőlőbe a fiatal vadgazda mérnök

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 28.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés JÖVŐ AGRÁRSZAKEMBERE kategóriájának győztese Peitler Szilárd.

Peitler Szilárd
A mezőgazdaság minden területén szükség van az érdekképviseletre – ezt vallja Peitler Szilárd is

A mezőgazdaságot nem szokványos oldaláról éli és műveli Peitler Szilárd

Vadgazdának már eleve a természethez kötődő fiatal tanul, így a természetvédelmi mérnök Msc még érthető is lehet, de hogy a közben beindított halgazdasága kedvéért halászati és halgazdasági szakmérnöknek, majd a hentes vénával és kedvvel rendelkező bátyjának a rábeszélésére élelmiszermérnöknek is tanuljon, az már nagy kitartást és elhivatottságot feltételez.

A haltenyésztésbe fektetett energia meghozta gyümölcsét, mára 100 ezer kg hal, többségében ponty, amúr, busa, süllő, csuka, harcsa kerül ki a polikultúrás tenyészetéből. De az álom itt nem állt meg, eleinte csak a halgazdasága számára kezdett takarmánycélú növénytermesztésbe, de rákapva az ízére, ma már több mint 300 hektár szántón gazdálkodik, lehetőségéhez képest precíziósan, ahogy ő fogalmaz, igyekszik „jól” termelni a búzát, kukoricát, repcét vagy épp napraforgót.

A hácsi születésű egykori erőemelő akaratereje töretlen

A mezőgazdaságért érzett rajongása valószínűleg a korán elment nagyapjától ered, akit, bár nem ismerhetett, az egykori béndekpusztai gazdaságának lendülete generációkon át ma már egy egész családot motivál.

A Balatonbogláron élő, már kétgyermekes családfő viszont mégsem a halgazdaságban és még csak nem is a környékbeli szántókon valósítja meg legfrissebb és valószínűleg legnagyobb álmát. Évekkel ezelőtt ugyanis szőlőtelepítésbe kezdett, és elkötelezetten dolgozik azon, hogy szürkebarát, chardonnay, irsai olivér és tramini szőlőből hosszú távon nagy tételben is annyit tudjon termelni, hogy egyszer ne csak a minőségi, exportra termelt szőlőjéről, de dél-balatoni boráról is híres legyen.

A BB hírnevét visszaállítani, egy korszakot visszahozni elvileg nem lehet, de Peitler Szilárd a balatonboglári szőlősgazdákat felkarolva, a testvérével közösen alapított Balatonboglári Gazdakörben a termesztésben és a felvásárlásban is segíti őket, hogy minél több környékbeli szőlőtermesztő meg tudja még menteni esetleg elöregedett ültetvényét és egyben egy borvidék múltját is.

A mezőgazdaság minden területén szükség van az érdekképviseletre, ezért lettek a Peitler testvérek gazdakörükkel MAGOSZ-tagok, de Peitler Szilárd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos és megyei küldötteként tágabb környezetének érdekeit is képviselheti.