fbpx

Életműdíjat kap a nemzet aranyának világhírű professzora

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 26.

Nyolcadik alkalommal hirdette meg az Agrotrend Csoport Az Év Agrárembere díjat, mellyel olyan gazdálkodókat, szakmabelieket mutat meg a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az évről évre díjazottak rendkívüli teljesítményük, szakmai tudásuk mellett társadalmi szerepvállalásukkal is példát mutatnak, és a mezőgazdaság presztízsét is öregbítik.

Prof. Dr. Nagy János
Prof. Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem tanára, az MTA doktora

Az Év Agrárembere Díjat ezúttal 10 kategóriában hirdették meg a szervezők

A kategóriagyőzteseket a népes zsűri már kiválasztotta, és összeállításunkban olvasóink is bepillantást nyerhetnek munkájukba, hitvallásukba. A bemutatott kategóriagyőztesek közül a szakmai zsűri majd május 21-én, az Egerben tartott ünnepi gálán fogja kiválasztani Az Év Agrárembere 2021 díj abszolút győztesét. Nem csupán a bemutatott 10 kategória győzteseit ismeri el évente a szakma; mindezen túl Életműdíjat adományoznak olyan szaktekintélyeknek, akik a magyar mezőgazdaság hírét határainkon túlra is elvitték, akiknek a munkásságát még generációk fogják hasznosítani és értékelni. Ezúttal Prof. Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem tanára, az MTA doktora kapja az elismerést.

Prof. Dr. Nagy János – Debreceni Egyetem

A mostantól már életműdíjas professzor fő kutatási területe a talajművelés, az öntözés, a műtrágyázás, a növényszám és az időjárási tényezők értékelése a növénytermesztésben; a környezetkímélő, hatékony és alkalmazkodó termesztéstechnológiák kidolgozása, a szervesanyag-gazdálkodás fejlesztése, a növénytermesztési tényezők kölcsönhatás-vizsgálata, fajtaspecifikus termesztéstechnológiák kidolgozása, kukoricahibridek tőszám-, öntözővíz- és műtrágyareakciójának, természetes tápanyag-hasznosító képességének a vizsgálata. Kezdeményezésére és irányítása mellett négy évtizednyi gyakorlati tapasztalat és hatalmas adatmennyiség gyűlt össze Debrecenben egy szintén egyedülálló talajművelési, trágyázási, öntözési, növényszám- és genotípus-kölcsönhatást vizsgáló kísérletsorozat révén. Nemrég pedig, szintén a kezdeményezésével, hiánypótló, korszerű szemléletű mesterképzés indult az egyetemén.

A legbüszkébb a Kukorica, a nemzet aranya című, Európában egyedülálló és számos nyelvre lefordított kötetre vagyok, amit 26 szerzőtársammal írtunk. Emellett természetesen az egyetemi oktatás színvonalának növelésére, eredményességére” – mondta lapunknak a Debreceni Egyetem tanára. Ez utóbbi törekvés egyik legfrissebb, nagyszabású mozzanata a teljesen új képzési terv alapján elindított Precíziós gazdálkodás témakör oktatása.

Prof. Dr. Nagy János
Nagy János egész pályafutása alatt a hazai agrárium teljesítőképessége fokozásának harcosa volt

Mint mondja, az ágazat versenyképességének megőrzése, növelése a szaktudás jobb felhasználásával, a hatékonyság javításával érhető el, amihez elsősorban a precíziós mezőgazdaság kínál lehetőséget. A gazdálkodás során véleménye szerint három célkitűzést kell szem előtt tartani: a magas színvonalú termelést, a költségek és a vegyszerek, műtrágyák, a termeléshez szükséges anyagok mennyiségének csökkentését, továbbá a fenntartható technológia alkalmazását. Úgy véli, a hatékonyságot növelő precíziós gazdálkodás térnyerésének, a technológiák használatának az első szakaszában vagyunk. Ugyanakkor, bár az új erőgépek, munkagépek már alapfelszereltségükben megfelelnek a precíziós használat követelményeinek, már itt van a gazdálkodás új, második, harmadik generációja, vagyis a növényállomány, a talaj megfigyelését, a nagy mennyiségű adatbázisok hasznosítását lehetővé tévő rendszerek alkalmazása.

Gratulálunk Professzor úr!

„Az Év Agrárembere díj elnyerése rang, de egyben felelősség is! A díj elismertjei olyan kiváló teljesítményt nyújtanak a hazai agrárium területén, amiért köszönet és elismerés illeti meg őket. A társadalomnak, igenis, meg kell őket ismernie, hogy mindnyájan tudjuk, milyen áldozatos munkát végeznek a mezőgazdaságban dolgozók” – dr. Nagy István agrárminiszter, a díj fővédnöke.