fbpx

Százmillió forintos beruházás valósult meg Herceghalomban

Írta: - 2014 október 09.

Százmillió forintos beruházás valósult meg Herceghalomban az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (NAIK-ÁTHK) állatházának és laboratóriumának csütörtöki átadásával – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a létesítmény átadását követően az MTI-vel.

A tájékoztatás idézi az FM agrárgazdasági államtitkárát, aki az átadáson úgy fogalmazott: „tudományterületek találkoznak az új laboratórium és állatház létrejöttével, a humán orvos és az állatbiológus kutatók, valamint az FM és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közösen megtalálták a kölcsönösen előnyös megoldást”, ennek nyomán valósult meg a beruházás.

Czerván György örvendetesnek tartotta, hogy 25 évnyi szünet után ismét szövettani laboratórium működik az intézetben, ennek újjászületésével a szakemberek különféle tudományterületeken működhetnek együtt az állami és a magánszektor közreműködésével a humán- és állatbiológia területén. Utalt arra is: a közös projekt nem jöhetett volna létre, ha a programban résztvevő német kutató nem a Semmelweis Egyetemen, idegen nyelvű oktatásának keretében szerezte volna orvosi diplomáját. Beszélt arról is a közlemény szerint, hogy a szaktárca mindent megtesz a magyar állattenyésztés fejlesztése és versenyképessé tétele érdekében. Ezen belül elsőként a hazai sertéstenyésztést, a magyar sertésfajtákat kell megemlíteni – fogalmozott az államtitkár.

MTI 2014. október 9.