fbpx

Még mindig lehet 1 tonnával több kukoricánk

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 09.

„Ha sikeres akarsz lenni, érts ahhoz, amit csinálsz, szeresd, amit csinálsz, és higgy abban, amit csinálsz” – ezzel a gondolattal kezdődött az idei +1 t/ha rendezvény, ezúttal Agárdon. A Monsanto szakmai munkájára, kutatásaira és elért eredményeire mindez elmondható, ha pedig valóban többet tudunk termelni egy tonnával hektáronként, akkor a várt siker sem fog elmaradni.

Beszámolómat néhány statisztikai adattal, ténnyel kezdeném: Tavaly a GOSZ-VSZT kísérletekben az igen korai, korai és középérésű csoportban is DEKALB hibrid szerepelt az első helyen, a Magyar Kukorica Klub Top20 kísérleteiben szintén DEKALB hibrid szerepelt az első helyen mindkét éréscsoportban. Az idén pedig a kukoricatermesztő gazdák Magyarországon DEKALB kukoricát vetettek a legnagyobb területen, a 10 legnagyobb területen vetett kukoricahibrid közül 5 DEKALB volt.

Néhány gondolat a „receptről”

Tudásunkat, egyéni teljesítményünket a mezőgazdaságban jó esetben kb. 50-szer bizonyíthatjuk, legalábbis ha az emberi teljesítőképességből és az átlagéletkorból indulunk ki. A tapasztalataink is gyakran csak a szezon végére derülnek ki, és a hibaszázalékokat csak egy évvel később korrigálhatjuk. Épp ezért a tudatos gazdálkodó igyekszik mindebből a legjobbat kihozni, a Monsanto DEKALB kukoricáival épp ezen az esélyen szeretne javítani, amire a hazai termelők nyitottak is. Három szezon áll a „Termeljünk 1 tonnával többet” rendezvény mögött, a számok pedig magukért beszélnek. Ahogy Szitai Ádám kereskedelmi vezető fogalmazott, a kérdés egyértelmű: hogyan tudunk egységnyi területből még több profitot termelni, és hogyan tudjuk mindezt min. 1/-3-ával kevesebb energiaráfordítással elérni. A 144 helyszínen elvégzett kísérlet alapján a program átlagosan 910 kg terméselőnyt jelentett, de a kísérletek közel 50%-án sikerült elérni a min. +1 tonna terméseredményt.

Minden gazdálkodó kiszámolhatja, hogy technológiájának ismeretében saját területén ez mit jelent. Egy teljes ágazatot jellemző számítással szeretnénk most mindezt illusztrálni, az országos termőterületre, termésátlagra és árbevételre levetítve: ez a terméstöbblet 1 m ha x 910 kg/ha x 45.000 Ft, azaz 45 milliárd többlet árbevételt jelentene.

SEED YOUR SUCCES

Miért érdemes egy márka arculatát megváltoztatni? A kérdésre Kökény Benő termékmenedzser adott választ az új DEKALB logót, arculatot, piktogramokat és zsákokat bemutatva. Egy arculatváltás csak akkor indokolt, ha új üzenet és valós eredmény áll mögötte. A DEKALB több mint 100 éve van jelen a világban, mára viszont megért arra, hogy megfelelően folytassa ezt az örökséget, segítségével jobban azonosíthatóak legyenek a márka jegyei, pontosabban képviselje a márka értékeit és szellemiségét, hitelesen átadja a DEKALB márka üzenetét.

Ízelítő a számok hátteréről

Gyomirtás: A herbicid kezeléseinkre ma még a késői poszt (35%), a korai poszt (35%) és poszt (12%) kezelések nagy aránya jellemző. Míg a preemergens védekezés alkalmazása (a mechanikai gyomirtáshoz képest) +4% termést eredményez, a megfelelő, jól időzített gyomirtással már az a bizonyos 1 tonna terméstöbblet is elérhető, sőt a gyomosodással járó fitotoxikus hatások is elkerülhetőek.

Vetéspontosság: A jól karbantartott és beállított vetőgéppel, a vetésidő és a tőszám, vetésmélység kiválasztásával homogén növényállományt, egyenletes tenyészterületet érünk el, ami akár 10-15% terméselőnyt is eredményezhet, sőt csak a vetésmélység „eltalálása” akár 2 tonna előnyt jelenthet. A DEKALB kísérletekben az eredeti 8,9 t/ha-os terméseredményt sikerült ennek az egy tényezőnek az optimalizálásával 11,1 t/ha-ra emelni.

De akár 10% terméstöbblet is elérhető 1% szingulációs pontossággal, azaz a vetéspontossággal. Ugyanis míg a kihagyás terméskimaradást, a duplázás viszont termésdepressziót okoz.

És a csattanó: a portfólió

A DEKALB termékportfóliója még sohasem volt ilyen erős. A már eddig is bizonyított hibridekhez érkezik a:

  • DKC4631 (FAO 340), mint a tavalyi Top20 és GOSZ-VSZT 1. ill. 3. helyezettje.
  • a hatalmas terméspotenciállal és dinamikus vízleadással rendelkező DKC4541 (FAO 360)
  • és a hiányt pótló FAO 400-as DKC4943.

A DEKALB eredmények ezúttal is igazolták, hogy értenek hozzá, szeretik és hisznek is benne. A sikert pedig Agárdon is láttuk, és a számok is igazolták.