fbpx

Az ukrán gabonaexportot Románia kikötőfejlesztéssel támogatja

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 12.

Fontos, hogy az ukrán gabona eljusson az eredeti célországokba, ezt Románia a Fekete-tengeri Konstanca kikötő fejlesztésével támogatja – tudtuk meg Marcel Ciolacu, román miniszterelnök bejelentéséből.

ukrán gabona
Az ukrán gabonaexport alternatív hajózási útvonalának kiinduló pontja a konstancai kikötő (fotó: Vajda János)

Komplex fejlesztés a térségben, igaz három év a határidő

A kormányfő örömét fejezte ki, hogy az erről szóló határozatok rögtön a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcsértekezlete, illetve üzleti fóruma után kerültek napirendre, annak bizonyságául, hogy Románia komoly erőfeszítéseket tesz a térség infrastrukturális összekapcsolása, ugyanakkor Ukrajna támogatása érdekében.

A pénteki kormányülésen a konstancai kikötő elérhetőségét javító úthálózat-fejlesztésekről, a kikötő vízellátásának és szennyvíz-, illetve villamosenergia-hálózatának korszerűsítéséről fogadtak el határozatokat, amelyek együttes értéke mintegy 300 millió eurót tesz ki.

A kormányinfón Mihai Constantin kormányszóvivő elmondta, hogy a legfontosabb román kikötő infrastruktúrájának fejlesztését három év alatt fogják elvégezni, a finanszírozást pedig európai uniós vissza nem térítendő támogatásból, illetve román költségvetési forrásokból fedezik.

Megduplázzák a Románián keresztül exportált ukrán gabonamennyiséget

Románia, Ukrajna, Moldova, az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői augusztus 11-én az ukrán-moldovai-román hármashatár mellett található Galac városában állapodtak meg arról, hogy megduplázzák a Románián keresztül külföldi piacokra exportált ukrán gabonamennyiséget, miután Oroszország sorozatos dróntámadásokat intézett Ukrajna folyami kikötői, a Duna-parti Reni és Izmajil ellen.

Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszter azt ígérte, hogy Románia a jelenlegi havi kétmillió tonnáról négymillió tonnára növeli az ukrán gabonatranzitot kiszolgáló szállítási kapacitását a közeljövőben.

Forrás: MTI