fbpx

Töretlen bizalom a PETKUS-technológia iránt

Írta: Agrárágazat-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 12. -Hirdetés

Az elégedettséget mi sem bizonyítja jobban, minthogy az IKR Agrár cégcsoport tagjai összesen már hatodik alkalommal választották beruházásaikhoz a PETKUS-technológiát. Legutóbb a Pécs-Reménypusztai Kft.-nél cserélték az elavult terményszárítót a német gyártó modern, energiatakarékos berendezésére, amivel a szárítási kapacitásukat is megduplázták.

Maradtunk a már jól bevált gyártónál

Az IKR Agrár cégcsoporthoz tartozó Pécs-Reménypusztai Kft.-nél nemrégiben helyeztek üzembe egy 30 tonna óránkénti kapacitásra képes PETKUS DDU40-17 típusú szárítóberendezést. Ennek hátteréről, a kivitelezési tapasztalatokról kérdeztük Fábián András ügyvezetőt és Ruppert Bálint beruházásokért felelős vezetőt, akik a beruházást koordinálták. – A Pécs-Reménypusztai Kft.-nél 1200 hektár bérelt területen végzünk precíziós szántóföldi növénytermesztést, további 300 hektáron pedig integráció keretében szolgáltatást, amihez modern, újszerű gépparkkal rendelkezünk. Évjárattól függően évente akár 13 000–15 000 tonna terményt is kezelünk, és 15 000 tonnás tárolókapacitással rendelkezünk.

Fábián András, a Pécs-Reménypusztai Kft. ügyvezetője az új PETKUS berendezés előtt

A cégcsoporton belül immár hatodik alkalommal tették le a voksukat a PETKUS mellett. A legutóbbi esetben már egyértelmű volt a választás, vagy azért más gyártóktól is kértek ajánlatot?

– Az elavult, 15 tonna óránkénti kapacitású Bábolna szárítónkat kívántuk modern, hatékony, energiatakarékos technológiára cserélni azért, hogy a partnereinket jobb minőségben szolgálhassuk ki, valamint hogy biztonságosan és eredményesebben működhessünk. A cégcsoporton belül már PETKUS-technológiával dolgozó vállalkozások elégedetten nyilatkoztak a berendezésekről és arról, hogy a PETKUS – Közép-Európa Kft. szakemberei nagy tapasztalattal rendelkeznek, rutinosak, és megbízható, jó szervizhátteret biztosítanak.

Kértünk más gyártóktól is ajánlatot, végül úgy döntöttünk, hogy maradunk a jól bevált PETKUS-nál.

A beruházás keretében milyen PETKUS berendezéseket illesztettek a meglévő technológiai sorba?

– Korábban már számoltunk egy magasabb teljesítményű szárító megvalósításával, így a kiszolgáló technológiát ennek megfelelően az előző években alakítottuk át, ez a jelenlegi beruházás során meg is maradt. A kedvező támogatási intenzitású pályázattal élve a 15 tonnás kapacitású szárítót egy 30 tonnás (kukoricára vonatkoztatva 10%-os vízelvonással) folyamatos szárítóberendezésre cseréltük, így a részegységek teljesítményei összhangba kerültek. Emellett PETKUS töltő-, ürítő- és anyagmozgató gépeket is beépítettünk a technológiai sorba, amit új vezérlés működtet.

Mennyire zajlott gördülékenyen a kivitelezés?

– Minden a terv szerint ment. Az elbontási munkával együtt mindössze hat hónap alatt, még a betakarítás előtt megtörtént a beüzemelés.

A nyári aratású növények nem igényelnek szárítást, hoztunk be nedvesebb terményt, hogy kipróbálhassuk a PETKUS szárítóberendezést. Az eddigi tapasztalataink rendkívül kedvezőek, ugyanis amellett, hogy precíz, minőségi munkát végez, a működtetése is igen egyszerű. A kezelőnek annyi a feladata, hogy megadja a szükséges terményutat, majd egy gombnyomással elindul a rendszer.

A technológiai sor minden szakaszánál érzékelők találhatók, így minden apró üzemzavart jelez a kezelőfelület, komolyabb hiba pedig le is tiltja a rendszert. A PETKUS szárítóberendezést könnyen szervizelhető részegységekből építették össze PLC-felügyelettel, ezáltal egy meghibásodás esetén nem kell az egész gépet szétszerelni, csak célzottan a hiba forrásánál, jelentősen csökkentve a javítási időt. Nagyon üzembiztos ez a szárító, és úgy látjuk, komoly emberi felelőtlenség szükséges nagyobb üzemzavar kialakulásához.

Sokat várunk a PETKUS-technológiától, bízunk benne, hogy akár évtizedekig szolgálja a társaságunkat. Ezzel a beruházással a gépparkunk után már a terménykezelésünk is professzionálissá vált.

Csomor Zsolt

Petkus