fbpx

Gázolaj +15? A válasz durva: igen

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 12.

Kaptunk egy szép, szabad hetet, most meg 15 forintot emelnek a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árán. Az üzemanyagár drágulása a benzint is érinti, de ott csak bruttó +4 forint az előző hetekhez képest az eltérés.

Üzemanyagtöltő állomás
Durván emelik a gázolaj árát (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A múlt héten emelkedett a nemzetközi piacon a nyersolaj ára

Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedni fog, melynek mértéke: a benzin esetében bruttó 4 forint, a gázolaj esetében pedig bruttó 15 forintos emelést jelent” – tudtuk meg az üzemanyagárakat követő portálról.

A változás hátterében a nyersolaj árának ugrása áll: a Brent típusú olaj hordónkénti ára közel 3 dollárt emelkedett. A forint erősödött ugyanebben az időszakban, de nem olyan mértékkel, hogy ezt a változást lényegesen mérsékelni tudta volna.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 97 forint, gázolajnál ugyanez az érték 104 forint.

Üzemanyag kiskereskedelmi forgalma, grafikon
Gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalma (fotó: MTI/KSH)

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 645 Ft/liter*;
  • gázolaj – 652 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 649 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 667 forint lesz.

Utoljára egy hete változott a gázolaj ára, csökkent, a benzin stagnált a korábbi hetek szintjén.

Üzemanyagár, grafikon
Autóbenzin és a gázolaj fogyasztói átlagára (fotó: MTI/KSH)

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.