fbpx

Búza: az egész világnak fájhat a logikátlan orosz agresszió

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 31.

Még globálisan is nagy baj lehet az oroszok makacs fellépéséből a Fekete-tengeren. Miközben ők saját exportjukat (is) akadályozzák, a világ búzakészletei apadnak.

Mindenkinek, magának is árt az orosz magatartás

Míg nemrég még kalászos-rekordtermést vártak Európában, most egyre rosszabbak a kilátások – elsősorban az észak-nyugatot érő csapadék miatt. Részben emiatt Európában minőségi gondok vannak az árpával és a búzával. Az orosz háborús agresszió is csökkenti a hozzáférhető gabonamennyiséget, miután Ukrajna dunai kikötőit szinte folyamatos támadják az orosz drónok. A MezőHír tudósítás a szerint százezer tonnák égnek el, miközben a tároló- és rakodóinfrastruktúra is sérül. Maguk az oroszok is kárt vallanak a saját háborújuk miatt: például a Mariupolból induló orosz hajóknak sem könnyű az áthaladás a háborús támadások alatt álló Kercsi-szorosban. A fekete-tengeri hajózás biztosítási díjai  folyamatosan emelkednek, ami az orosz búza versenyképességét egyre rontja a nemzetközi piacon. Pedig az oroszok idén rekord mennyiségben és árbevételben bizakodhattak volna, de ez alighanem a saját magatartásuk – például a gabonafolyosó-megállapodás felrúgása miatt – most elvész.

Kereskedés Európában

A kiszámíthatatlan orosz álláspont a gabonafolyosó felrúgása természetesen az árakra is negatívan hatott eleinte, majd a kedélyek megnyugtával konszolidálódtak. Pár napja Milánóban a leszállított takarmánybúza 420 eurót ér tonnánként, a malmi 463-at. Németországban viszont csak 186 és 228 eurót fizetnek értük, míg a szeptemberi szállítású búzával Párizsban 230 eurós áron (88 ezer Ft) kereskednek. Idehaza 53 és 63 ezer forint között szórnak az ajánlatok. A határra szállított ukrán búza ára 54 ezer forintnak felel meg tonnánként.

Fogyóban a készletek

A kanadai búzatermést jónak mondják, de gyengék az eredmények árpában és zabban, és nincsenek nagy kilátások a tavalyi export meghaladására. Ugyancsak csökken a mennyiség Ausztráliában, ahol a búza 34 százalékkal lesz kevesebb az előző évitől, és árpából is 30 százalékos a visszaesés. Kína is kevesebbet vásárol búzából és árpából, kicsivel többet cirokból és kukoricából.

Európa csak lassan szembesül a kevés malmi minőséggel, a világ pedig azzal, hogy hiába vár az orosz és az ukrán búzára, plusz ausztrálból is kevés lesz. A szállítmányok egyelőre késnek, de a világ nem bánja a csigatempót: a tavalyi mohó vásárlások után még nem érződik a hiány, főként ilyen befékezett fogyasztás mellett. De a MezőHír elemzése is arra figyelmeztet, hogy a világ búzatartalékai fogyóban vannak.