fbpx

Szója: pofon után közepes termés itthon, rekord a világban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 30.

Majdnem ugyanannyi GM-szóját vásárolunk, mint amennyi GM-mentes, jó  minőségű babot exportálunk. Az idei bő 160 ezer tonnás termés jó közepesnek mondható itthon, a világban viszont nagy lesz a bőség a fehérjenövényből.

szója

Globális rekord

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a globális szójatermés körülbelül 403 millió tonnát tesz ki a futó szezonban. Ez nemcsak rekordot, jelent, hanem azt is, hogy az utóbbi évek után dúskáini fogunk ebben a fehérjenövényben – erősítette meg a MezőHír. Összességében a tavalyinál 33 millió tonnával lehet több a világ szójatermése idén, aminek a zömét (81%) Brazília, Argentína és az Egyesült Államok állítja elő. Az elemzők a globális fogyasztást szűk 384 millió tonnára teszik, ami 20,7 millió tonnával több, mint 2022/23-ban. Ennek ellenére rekord nagyságú zárókészlettel zárhatja a világ ezt a szezont.

Eladjuk a GM-mentest, vesszük a GM-szóját

Itthon szűk 60 ezer hektár az idei szójaterület, vagyis nem igazán váltak valóra a tavalyi előzetes várakozások a termőterület-növekedést illetően. Pedig a szója akkor is – például 1 tonnás hektáronkénti átlagnál – nagy üzlet, ha nincs meg  az idehaza gyakran elért 2,5-3 tonnás termésátlag. Hogy e fehérjenövény nem nőtt 60 ezer hektár fölé, annak hasonló az oka, mint 2015-ben, amikor a plusztámogatás ellenére, a rossz idő miatt sok gazdának elment a kedve a termesztésétől.

Mindenesetre az idei átlagtermés is elérte a 2,8 tonnát az EU Bizottság friss becslése szerint, vagyis durván 160-165 ezer tonna között lesz a megtermelt szójamennyiség. Az elmúlt öt évben a termés mintegy 56 százalékát bab formájában exportáltuk GMO-mentes alapanyagot igénylő országoknak (Németország, Ausztria). Eközben 150 ezer tonnás nagyságrendben importáltunk jellemzően brazil GM-szóját.