fbpx

A csemegeszőlő iránti érdeklődés fokozódik

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 30.

Szakmai előadásokat hallgathattak meg a csemegeszőlő-termesztésről, az ökológiai gazdálkodásról, a kórokozókról, a szaporítási módszerekről és a drónokról, valamint több mint 200 különböző fajtát ismerhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők a II. Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen szombaton Pécsen – tudtuk meg a szervező, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tájékoztatójából.

Fehérszőlő, édes, csemege
Szakmai előadások színesítették a rendezvényt, az ökológiai gazdálkodásról is szó volt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Tavaly indították az országos rendezvényt

A csemegeszőlő-fajták népszerűsítése, a termesztés szakmai támogatása érdekében tavaly rendezték meg először az országos eseményt, idén már csaknem húsz kiállító jelent meg portékáival.

Délelőtt a szakemberek előadásokon vehettek részt, amelyeken egyebek mellett a csemegeszőlő-termesztés hazai jelenéről és jövőjéről, az ökológiai gazdálkodásról, az ültetvényeket érintő kórokozókról, a szaporítási módszerekről és a mezőgazdasági drónokról szerezhettek hasznos információkat.

A látogatók több mint 200 különböző szőlőt kóstolhattak meg, a szakmai zsűri pedig megválasztotta a legszebb és a legnagyobb fürtöt, a legfinomabb, valamint a legnagyobb bogyóméretű szőlőfajtát is.

A csemegeszőlő-termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb az igény, a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.

Szőlőtermesztés, grafikon
Betakarított összes termés Magyarországon (infografikon: MTI/KSH)

Együttműködés segíti a szőlőtermesztést és -nemesítést

A rendezvényen aláírták a PTE és az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Agrobiotechnikai Kara közötti együttműködési megállapodást, amely révén szorosabbá válik a két intézmény szőlőtermesztéssel és -nemesítéssel összefüggő tudományos és szakmai kapcsolata.

Forrás: MTI