fbpx

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Írta: - 2022 április 14. -Hirdetés

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér, amikor a kórokozók komoly kárt tehetnek az állományban. A Bayer saját fejlesztésű hatóanyagait tartalmazó Propulse több éve bizonyít a gyakorlatban, a gombaölő hatékony védelmét és kedvező élettani hatásait érdemes kihasználni ebben az időszakban.

Őszi káposztarepcében

a Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva gombabetegségek ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik. Optimális kijuttatási időpontja akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai már lehullottak. A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV- és esőálló. A Propulse kijuttatása repcében 1 l/ha dózisban, legalább 250 l/ha lémennyiséggel javasolt. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő lémennyiség, a fúvóka, és a haladási sebesség alkalmazása.

A napraforgó

betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, egyre intenzívebbé váló termesztéséhez elengedhetetlen a hatékony gombölő szeres védelem. A Propulse hatékonyan véd a napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik minden jelentős napraforgó-kórokozó. Felhasználása napraforgóban 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni, először a napraforgó 6-10 leveles fejlettségi állapotában. A második kezelésre a tányérképződés – virágzás kezdetén kerülhet sor. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

A kukorica

a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk, magas termésszintjének fenntartásához is egyre fontosabb a kórokozók elleni hatékony védelem. Egy gombafertőzés a levelek korai elöregedéséhez vezethet, ezek a levelek pedig már nem járulnak hozzá a termésképzéshez. A csövet is fertőzni képes kórokozók még súlyosabb károkat okozhatnak.

A kukorica gombabetegségek elleni védelmét előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzésre hajlamosító időjárás esetén két kezelés indokolt. A Propulse alkalmazása szármegnyúlás idején elsősorban helmintospóriumos levélfoltosságot és száradást okozó gombák (Helminthosporium turcicum; Helminthosporium carbonum) ellen nyújt védelmet. Ezt a kezelést legalább 300 l/ha permetlémennyiséggel végezzük. Címerhányás – virágzás időszakában alkalmazva a Propulse a lombozatot és a csövet támadó betegségek ellen hatékony. Szemfoltbetegség elleni védekezésre a szármegnyúlás idején elvégzett kezelés ajánlott. Dózisa kukoricában 0,8-1,0 l/ha.

 A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A száraz időjárási körülmények stresszt jelentenek a növényeknek. Ha bekövetkezik egy fertőzés, a kedvezőtlen időjárásban legyengült, védelmet nem kapott növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

Bayer Crop Science
További információ: agro.bayer.co.hu

Bayer