fbpx

Nemzetközi kitekintés a nyugat-nílusi láz fertőzése kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 23.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) országai 31 nyugat-nílusi vírus (WNV) fertőzést és 1 WNV fertőzéshez kapcsolódó halálesetet jelentettek. Embereknél influenza-szerű tüneteket lehet észlelni (láz, fejfájás, ízületi fájdalmak). A 2023-as főszezon eleje óta az EU/EGT-országok 37 db lófélék, és 134 db madarak közötti járványkitörést jelentettek – foglalta össze az adatokat az európai ügynökség múlt heti frissítésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Ló
A betegség elsősorban a patásokat veszélyezteti (fotó csak illusztráció, forrás: Horizont Média/Archívum)

Emberekre és állatokra egyaránt veszélyes

Tudni érdemes, hogy a vírus gazdái főként a vadon élő madarak, a vektor pedig kizárólag a szúnyog, így fontos kiemelni, hogy vérszívó hiányában a betegség nem terjed (pl. emberről emberre, állatról emberre stb.).

A lófélék WNV fertőzései – a humán statisztikához hasonlóan – általában tünetmentesek. Körülbelül 10%-uk mutathat neurológiai tüneteket, amelyek az enyhe ataxiától a teljes hanyatlásig terjedhetnek. Amennyiben a ló megfertőződött, és tüneteket produkál, akkor levertséget, lázat, étvágytalanságot, bágyadtságot tapasztalhatunk, de akár idegrendszeri tüneteket is észlelhetünk az állaton a gyulladások miatt.

Baromfiknál zárt tartásban nem jellemző, de ha szárnyas állományban megjelenik a betegség, akkor bizonytalan járást, koordinálatlan mozgást, elhullást tapasztalhatunk. Ezek a tünetek hasonlóak a madárinfluenza és a baromfipestis tüneteihez, de hasmenés nem szokott kialakulni.

Egyes madárfajok, különösen a ragadozó madarak és az énekesmadarak általában érzékenyebbek a WNV-fertőzésre, és gyakran olyan klinikai tüneteket mutatnak, amelyek végzetes kimenetelhez vezetnek.

Fontos a megelőzés

A rovarirtással, szúnyoghálók használatával, valamint – lovak esetén – vakcinázással lehet megelőzni a bajt. A nyugat-nílusi láz bejelentésköteles betegség így, ha igazolódik a megbetegedés, akkor az ezzel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása az állatorvosra hárul. A gazdáknak és az állattal érintkező személyeknek feladata az állomány figyelemmel kísérése, és gyanú esetén megkeresni az állatorvost, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudja tenni.

Itthon a Nébih adatai szerint idén már 9 vármegyében (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád; Hajdú-Bihar, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) diagnosztizálták a betegséget állatokban.

Forrás: NAK