fbpx

Agrárgazdaság fejlesztése – 15 milliárd

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 03.

A Megújuló vidék megújuló agrárium program részeként négy magyar élelmiszeripari vállalkozás összesen 15 milliárd forint értékű fejlesztési forráshoz jut az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás eredményeképpen– jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Szárnyas
Baromfifeldolgozással foglalkozó cég is érintett (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Döntött a kormány15 milliárd forintos uniós fejlesztési támogatásáról

Napjainkban az élelmiszeripari ágazatnak nemcsak rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan, korábban nem tapasztalt helyzetekre is reagálnia kell. Éppen ezért minden fejlesztés és beruházás kiemelten szolgálja azt a célt, hogy élelmiszeriparunk a magyar agrárgazdaság hangsúlyos, válságálló ágazata legyen – mondta az államtitkár.

A tavaly meghirdetett pályázat eredményeképpen a húsfeldolgozással foglalkozó Békés megyei Gyulahús Kft. 4,8 milliárd forintot fordíthat üzemkorszerűsítésre. Az ugyancsak húsfeldolgozást és tartósítást végző Békés megyei székhelyű Hungaro-Food Kft. 3,8 milliárd forintért valósíthatja meg zöldmezős beruházás keretében új üzemépületét. A sajtelőállító Győr-Moson-Sopron megyei vállalat, a Profood Flexum Kft. ingatlanvásárlással bővítheti telephelyét, a baromfifeldolgozással foglalkozó Vas megyei Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. pedig 3,2 milliárd forintért építheti, és bővítheti üzemét.

Az élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházásokat folytatni kell

A magyar kormány az orosz-ukrán háborús konfliktus okozta válság, az energia- és üzemanyagárak nagymértékű emelkedése és a történelmi léptékű aszályhelyzet ellenére kiáll a vidék gazdaságát erősítő fejlesztések, az élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházások mellett.

A magyar élelmiszeripar modernizációja ugyanis a záloga a hazai lakosság élelmiszerbiztonságának.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc