fbpx

Az ukrán tehénállomány harmadát megöli a háború

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 11.

Lövés, bomba, betegség, áram – katasztrófa határán az ukrán tejtermelés, idegenből kell pótolni a tejelőteheneket.

Tudatosan pusztítják az élelmiszertermelést

Az orosz hadsereg helyszíni jelentések szerint cinikusan, tudatosan pusztítja az ukrán élelmiszerellátás alapjait biztosító gazdaságokat. Mint arról többször írtunk, az agresszor raktárakat, feldolgozókat, szántóföldi és állattartási telepeket bombáz, vagy hajókon, vasúton lopja ki az ukrán élelmiszert a megtámadott országból. A célzott támadások a tejipari szektort sem kímélik. Ukrajnában attól tartanak, hogy 150 ezer tehenet, a nemzeti állomány egyharmadát veszíthetik el, ha az oroszok háborúja nem szűnik meg az év végéig. Eddig már körülbelül 50 ezer tehén veszett el bombázás, lövés, betegségek vagy logisztikai okok (áramszünet, stb.) miatt.

DiaryGlobal/Chris McCullough

Nincs idő nevelésre

Ahhoz, hogy Ukrajna a közeljövőben elegendő tejet és tejterméket állítson elő, felhívással fordultak a partnerországok felé. A cél, hogy tejelőüszők importjával Ukrajna biztosíthassa a nemzeti állomány újratelepítését. Hanna Lavreniuk, az ukrán Tejtermelők Szövetségének (AVM) vezérigazgatója szerint a szektor vesztesége máris eléri a 80 millió dollárt, és az agresszió fenyegeti a még meglévő mintegy 400 ezer állatot is. Lavreniuk szerint legalább 2 évbe telik, hogy termékeny tehenet neveljenek a gazdaságban, de most erre nincs idő, ezért 5-6 hónapos üszőkre van szükség, hogy gyorsan utódokat hozhassanak, és amennyire lehet, helyreállítsák az elpusztított állományt.

Nem csak az ukránoknak fáj

Az orosz háború – akárcsak a gabonák terén – ebben a szektorban sem egyedül Ukrajnát hozza aggasztó helyzetbe. A háború előtt Ukrajna megfizethető tejfehérjével és zsírral látta el a Közel-Kelet országait, a termékeket tengeri kikötőkön keresztül exportálta. A raktárakban jelentős mennyiségű száraz tej, száraz savó, vaj és más termékek halmozódtak fel. A gabonához és más agráripari termékhez hasonlóan az oroszok jelenléte miatt ezek sem tudnak eljutni a Közel-Keletre és más régiókba. Ezért sokan tartanak újabb élelmiszerválságtól, migrációs hullámtól, politikai feszültségektől.