fbpx

Tengeri folyosót az ukrán gabonának

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 14.

Franciaország kész segíteni egy tengeri folyosó kialakításában, hogy az ukrajnai gabonaszállítmányok az ENSZ közreműködésével eljuthassanak azokba az országokba, amelyekben szükségük van a terményre, ezzel elkerülve egy globális élelmiszerválságot – jelentette be az AFP hírügynökség Emmanuel Macron-ra hivatkozva.

Kalászos
Hiányzik az ukrán gabona a világpiacról (a fotó illusztráció, Horizont Média/Barna Ferenc)

A dél-ukrajnai Odessza kikötői blokádjának feloldása

„A felek rendelkezésére állunk egy olyan művelet megvalósításában, amely lehetővé tenné az odesszai kikötő biztonságos megközelítését, azaz a hajók átjutását annak ellenére, hogy a tengert aláaknázták” – mondta az AFP hírügynökségnek Emmanuel Macron államfő egyik tanácsadója, aki azt is megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezését adta egy ilyen művelethez a francia elnöknek.

A bejelentésre Macky Sall szenegáli elnök, az Afrikai Unió soros elnökének franciaországi látogatásakor került sor. A szenegáli elnök hangsúlyozta, hogy biztosítékot kapott Putyintól arra, hogy az oroszok nem fognak támadni a Fekete-tenger felől egy ilyen helyzetben.

Globális élelmiszerválságot okozhat az ukrán gabona hiánya

Az orosz-ukrán háború következtében leálltak a Fekete-tengerről indított ukrán gabonaszállítmányok, ez pedig globális élelmiszerválsággal veszélyeztet.

A háború előtt havonta a világ búzaexportjának 12, a kukorica 15 és a napraforgóolaj kivitelének 50 százaléka Ukrajnából indult. Jelenleg mintegy 20-25 millió tonna gabona áll blokád alatt.

Az ENSZ szorgalmazza, hogy Oroszország, Ukrajna és Törökország jusson megállapodásra az exportot lehetővé tevő tengeri folyosó biztosításáról. Törökország már korábban felajánlotta, hogy egy ilyen megállapodás keretében török hadihajók kísérhetnék – a jelenleg orosz blokád alatt álló – ukrán kikötőkből induló teherhajókat.

Forrás: EURAKTIV
Összeállította: Barna Ferenc