fbpx

Az agrárexport közel 16 százalékkal növekedett

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 14.

2022 első negyedévében az agrárexport 3 051,7 millió euró volt, 15,8 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakát. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, az elmúlt években a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének jellemzően harmadát-felét adta – olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében.

Katicabogár a repcében
Évről évre növekszik az agrárexport (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az elmúlt tizenkét évben az agrárexport és az egyenleg látványosan növekedett

Az említett időszakban az agrárexport 134,8 százalékkal, az egyenleg 104,5 százalékkal bővült. 2022 első három hónapjában is folytatódott ez a tendencia, az agrárexport 3 051,7 millió euró volt, 15,8 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában mért értéket. Az agrárimport 24,5 százalékkal (2 069,7 millió euró), a külkereskedelmi többlet 1 százalékkal nőtt 2021 január-márciusához képest.

2022 első negyedéves, az agrártermékek 982,0 millió eurós külkereskedelmi többlete jelentős mértékben hozzájárult a nemzetgazdaság hiányának mérsékléséhez.

Növekedett az növényi olajok, italok, olajos magvak forgalma

Az agrárexport növekedése meghatározóan a növényi olajok, az italok, szesz, ecet és az olajos magvak repce forgalmának tudható be. 2021 január-márciusához képest leginkább a kukorica, az egyéb növényi termékek (dugvány, oltvány) és az élő állatok (szarvasmarha) kivitele csökkent.

Az agrárimport idén január-márciusi növekedésében döntően az olajos magvaknak, a gabonaféléknek és a húsoknak van szerepük, míg az élő állatok, a dohány és a feldolgozott dohánypótlók behozatala csökkent az előző év azonos időszakához képest.

„Legnagyobb exportpiacunk továbbra is Németország, ezt követi Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország. Magyarországra elsősorban Németországból, Lengyelországból, Hollandiából, Szlovákiából és Ausztriából érkeznek agrártermékek” – ismerteti a partnerek listáját a minisztériumi közlemény.

További gazdasági híreket olvashat portálunk megfelelő rovatának megnyitásával.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc