fbpx

Elindul az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése

Írta: - 2013 december 11.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december közepén indítja el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetését; a 4. gazdálkodási évre 12 902 gazdálkodó nyújtotta be a kifizetési kérelmét, több mint 55 milliárd forint összegre.

 

 

Elindul az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint az EMVA-AKG előírásai a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak.

Elősegítve a minőségi termékek előállítását, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakítását.

Az AKG mellett elkezdődnek a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatását szolgáló kifizetések is.

A kedvezőtlen adottságú területekre az idén 8678-an igényeltek támogatást 3,7 milliárd forint értékben, Natura 2000 gyepterületek támogatásának jogcímére 7738 ügyfél 2,9 milliárd forintra nyújtott be kérelmet.

A kedvezőtlen adottságú területek támogatása a gazdálkodás eredményességének növelésére szolgál.

A Natura 2000 területek olyan európai uniós szinten védett helyek, amelyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak. Ezek betartását segíti elő a támogatás.

Az átutalások mindhárom jogcím esetében folyamatosan, a keresztellenőrzések lezárultát követő 30 napon belül történnek – olvasható a közleményben.

 

MTI 2013. december 10.