fbpx

Baj van: 3 millió tonna alatt a kukorica, importra szorulunk

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 15.

Jóval nagyobb a felhasználási igény, mint amennyi megterem itthon. Nettó importőrökké teszi Magyarországot az aszályos év, és bajban lesznek az állattenyésztők is.

szója

3t az átlag, 3 millió tonna alatt az összes…

Rossz híreket hoz a Betakarítási Koordinációs Bizottság: az eddig betakarított területekről a gazdálkodók 3,1 tonna/hektár termésátlagot jelentettek a kukoricában. Noha még csak 40 százalékon áll a betakarítás, sajnos már most úgy tűnik, 3 millió tonna alatt lesz országos termés. A korábbi 6-9 millió tonnákkal szemben ez súlyos kiesés, és természetesen a hazai felhasználási igények jóval magasabbak a megtermett mennyiségnél. Magyarország a következő gazdasági évben kukoricából nettó importőrré válik. Jelenleg a hazai takarmányigények és az ipari felhasználói igények kielégítésére gabonából (és olajosnövényből) összesen 200 ezer tonna import érkezik havonta.

Betesz az állattenyésztésnek is

Ez – mint a bizottság médiabejegyzését kísérő szakmai kommentekből kiderül – az állattenyésztőknek is különösen rossz hír. Az importigénnyel párhuzamosan a dráguló hazai termény magas és emelkedő ára mellett a többi költség (energia, logisztika stb.) a jövedelmezőség súlyos rovására megy.

Az országban egyébként hatalmas szórást mutat a vetett és betakarított területek, és persze a hozamok aránya. Ha az ötéves átlaghoz (6,8 tonna) viszonyítjuk, akkor például Pest, Nógrád és Békés bizonyos területein 0-15, míg Zala és Győr-Moson-Sopron megye bizonyos térségeiben 100 százalék feletti volt az idei termés. Az is beszédes, hogy az 1,04 millió hektáros vetésterületről végül csak 940 ezer hektáron – azaz kevesebb mint 90 százalékon – sikerült egyáltalán  a betakarítás. A jelek szerint tehát idén a kukorica a sokéves átlag fele alatt teljesít.

A szója jobban áll

Ennél jóval kisebb a veszteség például a szója szegmensében. Ott a sokéves átlag 2,6 tonna, amiből idén durván 2 tonnát produkál az ország. A most 60 százalékon álló betakarítás alapján szakértők úgy becsülik, hogy a fehérjenövény esetében 25 százalékos lesz a csökkenés.

A napraforgó betakarítása 313 ezer hektár területről lényegében befejeződött, mintegy 1,1 millió tonna napraforgó került az eredmény.