fbpx

Egyre nő a mezőgazdaságban dolgozó nők pozitív megítélése

Írta: Sándor Ildikó - 2022 október 15.

A mezőgazdasági szakmát a szezonális jellege és fizikai állóképesség igénye miatt gyakran azonosítják férfias szakmaként. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt igazolják, hogy egyre több nő vállal szerepet az agráriumban. A nők kiemelkedő helye vitathatatlan a társadalomban, hiszen nagyon fontos szerepet töltenek be mind a családban, mind a közösségek fenntartásában. A technológia rohamos fejlődésével, a digitalizációval és a nemek közötti egyenlőség kultúrába beépülésével egyre több szakma válik elérhetővé a nők számára is.

A mezőgazdaságban a generációk óta egy kézben lévő családi gazdaságok jelentik az egyik járható utat a nők számára. Azonban Nyugat-Európához képest Magyarországon egyre kevesebb a száma a családi vállalkozásoknak. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeknek a gazdaságoknak a csökkenésével az agrár szakma iránt is egyre kevesebb pályaválasztás előtt álló fiatal érdeklődik. A Corteva mezőgazdasági vállalat 2019-es kutatása alapján a magyar agrár szektor egyik legnagyobb kihívása a jövő munkavállalóinak felkészítésével kapcsolatban az, hogy a mezőgazdasági ágazatot a fiatalok többsége nem ismeri. Ennek eredményeképpen a vállalat nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generációk megfelelő tájékoztatására és a gyakorlati lehetőségek megteremtésére.

A mezőgazdaság digitalizációja és a technológia fejlődése a precíziós gazdálkodás széles körű alkalmazását teremtette meg, így napjainkban a mezőgazdaság már nem csupán a fizikai munkavégzéssel azonosítható. A Corteva elkötelezett, hogy megismertesse és megszerettesse a mezőgazdasági szakma sokoldalúságát a társadalom szereplőivel és kiemelt szerepének tekinti a nők számára vonzó életpálya biztosítását az agráriumban.

A nagyvállalatok felelőssége, hogy megismertessék a fiatalabb generációval a mezőgazdaság attraktív oldalát

„A mezőgazdaság különböző területein mást és mást tapasztalhatunk a nők arányáról és elfogadottságáról. A kutatás-fejlesztésben nagyon sok női kollégával találkoztam az elmúlt 16 évben. Igaz, hogy túlnyomórészt férfi kollégáink vannak, de mindig értékelik a női nézőpontot” – nyilatkozta Pajti Katalin, a Corteva közép- és keleti-európai növényvédelmi kutatás-fejlesztés vezetője. „A digitalizáció fejlődésével már mindenki megtalálhatja a helyét az agráriumban, de a nagyvállalatok felelőssége az, hogy megismertesse a fiatalabb generációval a mezőgazdaság attraktív oldalát, hogy minden képességű és beállítottságú munkavállaló meg tudja találni a helyét” – tette hozzá a szakember.

„A nőknek más értékeik, készségeik vannak, máshogyan kapcsolódnak egymáshoz és a társadalom férfi tagjaihoz, a kollégákhoz. Női szerepükből adódóan nagyon sok folyamatot kell követniük és egyszerre több problémát kezelni, mely nagyon nagy előnyt jelent ebben a szakmában. Ahogy a generációváltások megtörténnek, úgy lesz egyre jobban elfogadott a nők és a női vezetők szerepe a világban és a mezőgazdaságban. A társadalom is sokkal érzékenyebbé vált a téma iránt az utóbbi években. Úgy vélem, hogy nekünk nőknek össze kell fogni, egy közösséget kell teremtenünk, melyben a Corteva teljes mértékben támogató közeget nyújt. Ez jelenti a közös sikerünk kulcsát.” – nyilatkozta Zala Anita, a Corteva kutatója, a szegedi kutató-fejlesztő állomás vezetője.

A Corteva bízik abban, hogy a mezőgazdaság újra definiálásával a női munkavállalók aránya tovább fog nőni a magyar agráriumban. A vállalat 2021-ben indította el TalentA képzési programját, melynek célja a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása. A képzést sikeresen elvégző 20 női gazdálkodó elsősorban vezetői készségének, vállalkozási-, pénzügyi és mezőgazdasági ismereteinek fejlesztésére kapott lehetőséget. A résztvevőknek a képzés után lehetőségük volt mezőgazdasági projektötletükkel pályázni egy mikroprojekt versenyen, melyen a szakértői zsűri által kiválasztott legjobb három pályamű díjazásban is részesült.

A Corteva kiemelt értéknek tekinti a nők jelenlétét a mezőgazdasági szakmában

A vállalat számos, a témával foglalkozó tanulmányban vesz részt és sok mezőgazdaságban dolgozó nő számára biztosítja a fejlődési lehetőséget. A Corteva törekszik az életminőség folyamatos javítására a jövő generációi számára, melynek része a nők szerepének hangsúlyozása és támogatása, az agráriumban. A vállalat célja, hogy példaképeket teremtsen, valamint megismerje a női gazdálkodókat és felmérje igényeiket nem csak szakmai, hanem emberi oldalról is, hogy megfelelő támogatást nyújtson számukra szerepük betöltéséhez.