fbpx

A vírus folyamatosan jelen van – madárinfluenza-kitörés

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 08.

Tenyészkacsákat kellett leölni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében – a Nébih laboratóriuma igazolta egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.

Kacsák
Az állatok takarmány és vízfogyasztása csökkent (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Étvágycsökkenés, kevesebb tojás

Az ország egyes részein a baromfitartók készülnek a napos állomány fogadására, eközben a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúböszörmény település közigazgatási területén található, 23 800 tenyészkacsát számláló telepen merült fel a járvány gyanúja. Az állatok takarmány- és vízfogyasztása csökkent, valamint a tojástermelés trendje is elindult lefelé. A Nébih laboratóriuma a minták alapján igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos

Ez az eset is jól mutatja a vírus folyamatos jelenlétét az országban, így a járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos a terjedés megakadályozása és a megelőzés szempontjából.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak az érintett agrártermelők és érdeklődők.

Forrás: Nébih