fbpx

Mint az orkán, úgy fújják a szőlőket (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 16.

A 4-5 évente előforduló, -20 fokos hideg ellen védik földdel való takarással a szőlőket az Alföldön. Ilyenkor, tavasszal évszázadokon át a sorokban ló vontatta ekével, a tőkék közeiről pedig kapával húzták le a földet, hogy a fagyveszély elmúltával metszeni, és művelni tudják azt. Napjainkban a szőlő takarását és a nyitás nehéz kézimunkáját is gépesítették. A bakhátakat orkán erejű széllel fújják ki a tőkék közül.

 

 

A szőlő takarását és a nyitás nehéz kézimunkáját is gépesítették már napjainkra az alföldi szőlősgazdák. A bakhát lebontását két lépésben végzik. Először a ventilátoros fújó használata nélkül, a traktor első tengelye mögé szerelt ekével befordítják a földet a borozdába, eltávolítva a talajt a sor egyik feléről (képünkön).

 

 Fagyvédő takarás lebontása ekével
Fagyvédő takarás lebontása ekével

Jöhet a második menet

Az így előkészített, ­– az egyik oldalon már lebontott sorokat ­– az eke és a homokfújó beállítása után lehet teljesen lebontani. Az átállítás mindössze néhány percet vesz igénybe. Szarvas Ádám traktoros (képünkön) a függesztésen néhányat teker a nagy villáskulccsal és máris beül a traktorba, hogy befejezze a nyitást.

 

Bakhátlebontó-gép beállítása szőlőben
Bakhátlebontó-gép beállítása szőlőben

 

A maradék bakhát lebontásának nagyrészét az ekével végzik, a tőkék közötti maradék sávot pedig nagysebességű levegővel fújják ki. A traktor TLT-jéről kardántengellyel meghajtott ventilátor nagysebességű légáramlatot kelt, és a leszűkített kiömlőnyílásán kilépve rendkívül nagy erővel röpíti el a talajt.

 

 Bakhátlebontás talajfújással, alföldi szőlőben
Bakhátlebontás talajfújással, alföldi szőlőben

 

Ezt a hatásos és nagy területteljesítményű eszközt elsősorban az alföldön használják a nehéz kézimunka kiváltására, mivel a szőlőkben az extrém téli fagyok elleni takarásos védelem is erre a térségre jellemző. Illetve az itteni, szőlővel beültetett földek nagyrésze homoktalaj, ami kevésbé kötött (ezért könnyebben fújható), mint a hegyvidéki szőlőterületek talajai.

 

Géppel lebontott bakhát, alföldi szőlőben
Géppel lebontott bakhát, alföldi szőlőben