fbpx

Tejágazat: akkora az igény, hogy újabb támogatások jönnek

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 10.

Kétszeresen túligényelték a nyáron a komplex élelmiszeripari beruházásokra kiírt 200 milliárdos támogatási keretet, ezért 2023-2025-re újabb, hasonló jellegű és nagyságrendű alapot nyitnak, és a kisebbek mellett a közép- és nagyvállalatok is folyamodhatnak.

szarvasmarha

Mikro- és kis cégek mellett a nagyobbak is kaphatnak

A hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése érdekében a szakágazat szereplői a közeljövőben további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak – jelentette be az Agárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Középtiszai Mg. Zrt.-nél, Kenderesen. Erdős Norbert közölte, a 2021-2022-ben az átmeneti Vidékfejlesztési Program (VP), illetve a 2023-2027-es új keret már biztosítja azt, hogy a mikro- és kisvállalkozások mellett már a közepes és nagyvállalatok is támogatást vehessenek fel ebből a keretből.

Utolérheti a világot a szektor

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a szektorban jelentős igény van a beruházási programokra: a nyár végén nyitott 200 milliárd forintos komplex élelmiszeripar beruházási alapra kétszeres volt a túljegyzés. A tervek szerint 2023-ban és 2025-ben is hasonló célú és nagyságrendű támogatási forrás meghirdetésére kerül sor, így az ágazat, és köztük a tejipar szereplői további lehetőségekhez jutnak. Az agrárkormányzat értékelése szerint az ágazat nemcsak több évtizedes lemaradását hozhatja helyre a támogatások révén, hanem fokozhatja versenyképességét és erősítheti nemzetközi piaci pozícióját.

forrás: AM